Svijetleća dioda

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
LE diode

Svjetleća dioda (engleski: LED - light-emitting diode, često se naziva i LE dioda) je posebna vrsta poluprovodne diode koja emitira svjetlost kada je propusno polarizirana, tj. kada kroz nju teče struja. Prilokom direktne rekombinacije para elektron-šupljina, emitira se foton svjetla. Takvu osobinu imaju poluprovodnici galij arsenid (GaAs), galij fosfid (GaP) i silicij karbid (SiC). Ta pojava se naziva elektroluminiscencija. Boja emitiranog svjetla ovisi o poluprovodniku, kao i o primjesama u njemu i varira od infracrvenog preko vidljivog do ultraljubičastog dijela spektra.

Tehnologija[uredi | uredi izvor]

Primjene[uredi | uredi izvor]

Svjetleće diode emitiraju svjetlost kada su propusno polarizirane. Boja svjetlosti zavisi od primjesa u poluprovodniku, a mogu varirati od ultraljubičaste do infracrvene. Koriste se za prijenos signala (infracrvene) i signalizaciju. Koriste se i prilikom galvanskog odvajanja električnih krugova, najčešće u optokaplerima.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]


Icon-gears2.svg Nedovršeni članak Svijetleća dioda koji govori o tehnologiji treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.