Šupljina

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Šupljina
Supljina.jpg
Autor Agatha Christie
Originalni naziv The Hollow
Država Engleska
Jezik engleski jezik
Žanr Kriminalistički
Vrsta djela Roman
Datum izdanja 1946.
Mjesto radnje UK
Glavni lik Hercule Poirot

Šupljina (izdat 1946.) je roman Agatha Christie sa Herculeom Poirotom u glavnoj ulozi.

Radnja[uredi | uredi izvor]

Kad je lady Angkatell organizirala vikend-zabavu na svom seoskom imanju, Šupljini, činilo se kako je mislila na sve; sposoban batler, dovoljan broj kućnih pomoćnica – zapravo, jedina stvar koju je, izgleda, previdjela bila je činjenica kako se većina njenih gostiju međusobno ne podnosi. Jedan od pozvanih na nedjeljni ručak bio je i Hercule Poirot. S veseljem se odazvao, no doček ga je razočarao. Naime, pretpostavio je da su upravo za njega inscenirali ubistvo. Ipak, ubistvo je bilo i više nego stvarno: dok nesretnik umire na rubu bazena, pištolj dotle lagano tone na dno. Slučaj izgleda prilično jednostavno, no ništa nije onako kao što se čini.

Sumnjivi su svi, a u jednom trenutku čak i Poirot koji je zbunjen slučajem.

Ekranizacija[uredi | uredi izvor]

Ekraniziran je 2004. godine.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]