Hotel "Bertram"

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Hotel Bertram
Autor Agatha Christie
Originalni naziv At Bertram's Hotel
Država Engleska
Jezik engleski jezik
Žanr kriminalistički
Vrsta djela roman
Datum izdanja 1965.
Mjesto radnje UK
Glavni lik Miss Marple

Hotel Bertram (izdat 1965.) je kriminalistički roman Agathe Christie sa Miss Marple u glavnoj ulozi.

Radnja[uredi | uredi izvor]

Dolazak gospođice Marple u hotel Bertram poklopi se sa dolaskom još jedne gošće, Bess Sedgwick. Dolazak brigadira Luscombea sa svojom štićenicom Elvirom uznemiri Bess, a u Miss Marple probudi znatiželju. Elvira raspravlja o svojoj budućnosti sa Luscombeom koji ne razumije njeno insistiranje da čuje ko bi naslijedio novac da se njoj što dogodi. Njihov razgovor prekine Ladislaus Malinowski tražeći Bess. Kasnije te večeri Elvira ga nazove i ugovori sastanak. Bess prigovara Malinowskom da je namjerno doveo Elviru u hotel ne bi li je pokušao pomiriti sa kćerkom koje se odavno odrekla. Miss Marple prati Bess i posmatra njen razgovor s Ladislausom. Očito je da njih dvoje nešto planiraju.