Idi na sadržaj

Najavljeno ubistvo

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Najavljeno ubistvo
AutorAgatha Christie
Originalni nazivA Murder is Announced
DržavaEngleska
Jezikengleski jezik
Žanrkriminalistički
Vrsta djelaroman
Datum izdanja1950.
Mjesto radnjeLittle Paddocks
Glavni likMiss Marple

Najavljeno ubistvo (izdat 1950.) je kriminalistički roman Agathe Christie sa Miss Marple u glavnoj ulozi.

Radnja[uredi | uredi izvor]

Poziv u mjesnim novinama probudi zanimanje sela. Misleći da se radi o novoj vrsti zabave, svi se nađu u dogovoreno vrijeme. Domaćica Little Paddocksa Letilia Blacklock služi šeri, a uz nju je i njena prijateljica Dora Bunner, te uglađeni nećaci Patrick i Julia Simmons. Tačno u 19 sati svjetla se ugase, vrata salona se otvore i odjedanput se čuju tri hica upućena gospođici Blacklock. Na vratima se pojavi truplo. Više nije riječ o igri. Žrtva je Rudi Scherz, konobar iz mjesnog hotela kojeg rijetko ko poznaje. Inspektor Craddock radi na slučaju, a sasvim slučajno i gospođica Marple odsjela je u istom hotelu. Ispitani su svi prisutni. Jedino što im je zajedničko jest pretpostavka da se Rudi slučajno ubio. Međutim, Miss Marple misli da nisu dobro vidjeli što se dogodilo. Uskoro postaje jasno da je Rudi ipak ubijen, a njegov ubica jedan je od gostiju iz salona.

Istraga je u toku i mnogi su pod policijskom paskom. Tu je Myrna Harris, hotelska konobarica koja je koketirala sa Scherzom, brigadir Easterbrook čiji je revolver nestao, Hannah, domaćica u Little Paddocksu. Inspektor Craddock temeljito radi na slučaju i otkriva da gospođica Blacklock treba naslijediti bogatstvo te da su Patrick i Julia njeni nasljednici. Gospođica Marple sumnja da su njihovi identiteti upitni. Zapravo, što više upoznaje ljude, to je sigurnija da su upleteni u ubistvo. Obrat se dogodi kad gospođica Blacklock promijeni oporuku u korist njene siromađne podstanarke Phillipe govoreći da jedva poznaje nećake i da ih ionako smatra nevrijednima njenog nasljedstva. Nedugo nakon toga Dora Bunner pronađena je mrtva.

Dok gospođica Marple ispituje gospođicu Blacklock, inspektor Craddock pokušava naći dvoje ljudi iz njene prošlosti: Pipa i Emmu, koji bi trebali biti Patrickovi i Julijini vršnjaci i novi nasljednici. Međutim, njena prošlost i dalje je obavijena velom tajne. Ipak, Craddock otkriva tajnu oko Phillipe, ali još mu nije poznat napadač na gospođicu Blacklock, kao ni Dorin ubica. Kad mačka sruši vrč sa vodom i time izazove kratki spoj u svjetiljci, gospođica Marple dode do zaključka. Još neko pokušava riješiti slučaj. Riječ je o gospođici Hinchcliffe i Amy Murgatroyd koje su bile u salonu u vrijeme pucnjave i sad pokušavaju rekonstruisati događaj. Murgatroyd se iznenada sjeti ključnog dokaza, ali Hinchcliffe je zamoli da joj pomogne naći psa. Nedugo zatim Murgatroyd je nađena mrtva. Gospođica Marple je na tragu ubici kad odjednom nestane. Craddock se uplaši da je ona iduća žrtva. Naravno, riječ je o lukavom planu da se uhvati ubica.