Inspektor Japp

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Viši inspektor James Japp je izmišljeni lik koji radi za Scotland Yard, pojavljujući se u mnogim romanima spisateljice Agathe Christie i pričama o Herculeu Poirotu.

Iako je detektiv kao i Poirot, Japp mu nije dorastao u rješavanju slučajeva. No, iako to općenito izaziva ljubomoru, on je sa godinama to odbacio i gaji veliko poštovanje prema Poirotu i njegovim načinima istrage i uvijek mu čestita i pohvali ga na dobro obavljenom poslu. Skupa sa Hastingsom Japp čini dvojac koji daleko zaostaje za Poirotovim zaključcima u slučajevima.


Books-aj.svg aj ashton 01.svg Nedovršeni članak Inspektor Japp koji govori o književnosti treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.