Idi na sadržaj

Božić Herculea Poirota

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Božić Herculea Poirota
AutorAgatha Christie
Originalni nazivHercule Poirot's Christmas
DržavaEngleska
Jezikengleski jezik
ŽanrKriminalistički
Vrsta djelaroman
Datum izdanja1939.
Vrijeme radnjeBožić
Mjesto radnjedom obitelji Lee
Glavni likHercule Poirot

Božić Herculea Poirota je roman Agathe Christie iz 1939. u kojem slučaj rješava slavni Hercule Poirot.

Radnja[uredi | uredi izvor]

Na tradicionalnom ručku za badnjak u kući porodice Lee, domaćin kuće, stari gospodin Lee je brutalno ubijen. Slučaj preuzima Hercule Poirot i spituje sve ukućane i traži tragove da mu pomognu da riješi slučaj. Slučaj se pokazuje kao izuzetno težak jer se dogodio u zatvorenoj sobi. Poirot otkriva da nisu svi onakvi kakvi su se predstavili. na kraju otkriva da je ubica ustvari nezakoniti sin ubijenog starca - Alfred Lee.

Ubijeni Simon Lee je predstavljen kao škrt, smaodopadni starac koji se obogatio iskopavajući dijamante u Južnoj Africi. Svoju suprugu, Adeleidu je često varao i imao vanbračnu, nezakonitu djecu širom svijeta. Svoje ljubavne afere nije sakrivao pred suprugom, napotiv hvalio se njima, dok je ona sve to trpila.
Simon Lee, za Božić ugošćuje čitavu porodicu, uključujući sina Harryja, slikara Davida sa suprugom Hildom, Georgea sa suprugom Magdalenom, kao i sina Alfreda i njegovu ženu Lidyu. Posebna gošća je Simonova unuka Pilar Estravados koja je živjela u Španiji. Također im se pridružio i Sthepan Farr, sin simonovog prijatelja.

Ekranizacija[uredi | uredi izvor]

U film je pretvoren 1994.