Božić Herculea Poirota

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Božić Herculea Poirota
BozicHerculeaPoirota.jpg
Autor Agatha Christie
Originalni naziv Hercule Poirot's Christmas
Država Engleska
Jezik engleski jezik
Žanr Kriminalistički
Vrsta djela roman
Datum izdanja 1939.
Vrijeme radnje Božić
Mjesto radnje dom obitelji Lee
Glavni lik Hercule Poirot

Božić Herculea Poirota je roman Agathe Christie iz 1939. u kojem slučaj rješava slavni Hercule Poirot.

Radnja[uredi | uredi izvor]

Na tradicionalnom ručku za badnjak u kući porodice Lee, domaćin kuće, stari gospodin Lee je brutalno ubijen. Slučaj preuzima Hercule Poirot i spituje sve ukućane i traži tragove da mu pomognu da riješi slučaj. Slučaj se pokazuje kao izuzetno težak jer se dogodio u zatvorenoj sobi. Poirot otkriva da nisu svi onakvi kakvi su se predstavili. na kraju otkriva da je ubica ustvari nezakoniti sin ubijenog starca - Alfred Lee.

Ubijeni Simon Lee je predstavljen kao škrt, smaodopadni starac koji se obogatio iskopavajući dijamante u Južnoj Africi. Svoju suprugu, Adeleidu je često varao i imao vanbračnu, nezakonitu djecu širom svijeta. Svoje ljubavne afere nije sakrivao pred suprugom, napotiv hvalio se njima, dok je ona sve to trpila.
Simon Lee, za Božić ugošćuje čitavu porodicu, uključujući sina Harryja, slikara Davida sa suprugom Hildom, Georgea sa suprugom Magdalenom, kao i sina Alfreda i njegovu ženu Lidyu. Posebna gošća je Simonova unuka Pilar Estravados koja je živjela u Španiji. Također im se pridružio i Sthepan Farr, sin simonovog prijatelja.

Ekranizacija[uredi | uredi izvor]

U film je pretvoren 1994.