Zla kuća

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Zla kuća
AutorAgatha Christie
Originalni nazivCrooked House
DržavaEngleska
Jezikengleski jezik
Žanrkriminalistički
Vrsta djelaroman
Datum izdanja1949.
Mjesto radnjeUK
Glavni likCharles Hayward

Zla kuća (izdat 1949.) je kriminalistički roman Agathe Christie. Agatha je rekla da je to jedan od njena dva najdraža romana koja je napisala, a drugi je Nesreća nevinih. Roman je prvo objavljen u SAD-u, u martu 1949. godine[1] od strane izdavačke kuće Dodd, Mead and Company a onda i u Ujedinjenom Kraljevstvu 23. maja iste godine.[2] Radnja romana se odvija u blizini Londona, u jesen 1947. godine.

Radnja[uredi | uredi izvor]

Charles Hayward, sin Sir Arthura Haywarda, pomoćnika inspektora Scotland Yarda, u Egiptu upoznaje Sophiju Leonides, mladu tajanstvenu Engleskinju koja je tamo bila na prilično visokom činovnickom položaju. Očaran njome, zaprosi je. Sophia ga ne odbija, ali ga moli da sačekaju par godina, do njegovog povratka u Englesku. Vrativši se u Englesku, Charles pokušava pronaći Sophiju, ali od svog oca saznaje da se u njenoj porodici dogodilo ubistvo. Ubijen je Sophijin djed, Aristide Leonides. Za sve u kući to je bio šok, u Scotland Yardu su zbunjeni. Osumnjičeni su svi članovi porodice, pa čak i tri njegove unuke. Ko je od njih ubica?

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "American Tribute to Agatha Christie (bos. Američka počast Agathe Christie)". insightbb.com. Pristupljeno 27. 5. 2015.
  2. ^ The Scotsman Izdanje od 19. maja 1949. (str. 9)