Mišolovka (drama)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Mišolovka
Autor Agatha Christie
Originalni naziv The Mousetrap
Država Engleska
Jezik engleski jezik
Žanr Kriminalistički
Vrsta djela drama
Datum izdanja 1952.
Mjesto radnje UK
Glavni lik Nrednik Trotter

Mišolovka (izdata 1952.) je drama Agathe Christie. Mišolovka je i do danas najduže neprekidno igrano djelu u historiji pozorišta. Iako stara preko 5o godina još se i danas izvodi i nije izgubila svoju popularnost.

Mišolovka je najduže neprekidno igrana predstava u historiji pozorišta. Na sceni je neprekidno više od pedeset godina. Premijerno je izvedena 25. novembra 1952. u londonskom Ambasadors theateru, postala je svjetski fenomen kao najduže u kontinuitetu igrana potorišna predstava svih vremena. 1973. godine iz Ambasadors theatera seli se u St. Martin's Theatre u Londonskom West Endu gdje se igra i danas. Mišolovka je uspješno postavljena i na beogradskoj sceni.

Mišolovku, čiji je prvi naziv bio Tri slijepa miša, Agatha Christie je napisala 1947., kao radio dramu u trajanju od 30 minuta, povodom 80. rodendana kraljice Mary. Komad je postavljen na pozorišnu scenu one godine kada je Elizabeta II stupila na prijestolje.

Radnja[uredi | uredi izvor]

Mladi bračni par zablokiran je mećavom na svom imanju sa još četiri gosta, i slučajnim prolaznikom koji se dovezao automobilom. Narednik Trotter doskija do njih i kaže im da je ubistvo na putu. Kada se ubistvo zaista dogodi svi posumnjaju na Cristophera Wrena, ali na kraju zaključe da ubica može biti baš bilo ko. Na kraju Trotter namješta zamku za jednog od ukućana.