Divov hljeb

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Giant's Bread First Edition Cover.jpg
Divov hljeb
Autor Mary Westmacott
Originalni naziv Giant's Bread
Država Engleska
Jezik engleski jezik
Žanr ljubavni
Vrsta djela roman
Datum izdanja 1930.
Mjesto radnje UK
Glavni lik Vernon Deyre

Divov hljeb (izdat 1930.) je tragični roman Agathe Christie, koji je napisala pod pseudonimom Mary Westmacott.

Vještije od negativnih junaka svojih detektivskih romana, Agatha Christie je uspjela od čitačke publike sakriti tragove svog literarnog zločina. Kada je 1930. godine objavila svoj prvi roman pod pseudonimom niko nije znao o kome se radi, a i godinama kasnije svega tri ili četiri osobe znale su da je ona pisala i ljubavne romane. Od javnosti je tu tajnu uspjevala kriti punih petnaest godina i prva tri romana su izašla obavijena velom tajne i pitanja: "Ko je zapravo Mary Westmacott?". Čak je i svoj život i pisanje uspjevala obaviti velom misterije.

Sjajni ljubavni romani potpisani imenom misteriozne Mary Westmacott koji su naišli na odličan prijem kako kod publike, tako i kod kritike, izašli su, zapravo ispod pera Agathe Christie. Ista književna imaginacija koja je smišljala najneobičnija ubistva i vodila nas kroz zapetljane labirinte mračnih ljudskih poriva umijela je i da iznudi i podjednako uzbudljive tvorevine o onoj drugoj, svjetlijoj strani čovjekove prirode, o njegovim istančanim emocionalnim stopama, o dramama, što prethode iz treperavog odnosa među spolovima.

Ovo je jedan od šest sjajnih ljubavnih romana, koje je Agatha Christie, pod imenom Mary Westmacott, napisala u najboljoj tradiciji engleske proze ove vrste.

Radnja[uredi | uredi izvor]

Vernon Deyre je osjećajan i briljantan muzičar, čak i genije, ali pri tome plača visoku cijenu svog talenta, posebno kada je u pitanju njegova porodica, a naročito dvije žene u njegovom životu. Djetinstvo je proveo prilično voljen i zaštićen, u sigurnom okrilju doma, nepripremljen za surovu stvarnost koja ga očekuje kasnije u životu i dok stvara remek djelo svog života, donosi kritičnu odluku ne znajući koliko će ga to koštati...