Alibi (drama)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Alibi
Datoteka:Alibi 1929.jpg
AutorAgatha Christie
Originalni nazivAlibi
DržavaEngleska
Jezikengleski jezik
ŽanrKriminalistički
Vrsta djeladrama
Datum izdanja1928.
Mjesto radnjeUK

Alibi je drama Michaela Mortona iz 1928.[1] zasnovana na djelu Ubistvo Rogera Ackroyda, romanu britanske književnice kriminalističkih priča Agathae Christie.

Premijerno je izvedena u Prince of Wales Theatre u Zapadnom Londonu, 15. maja 1928, a glavnu ulogu je odigrao Charles Laughton kao Hercule Poirot. Smatrala se upješnom i igrano je 250 predstava[2], a zadnja je odigrana 7. decembra 1928. To je bio prvi rad Agathae Christie koji je predstavljen na sceni i prva adaptacija ikada jednog od njenih radova u bilo koji oblik izvan njene knjige.

Pozadina[uredi | uredi izvor]

Christie se nije složila sa promjenom njenog najomiljenijeg lika Caroline Sheppard, inspiracija za Miss Marple, u lijepu djevojku nazvanu Caryl Sheppard. Ona je dozvolila ovu promjenu samo iz raloga jer je alternativa bila pretvaranje Poirota u momka nazvanog Beau Poirot koji ima "puno djevojaka zaljubljenih u njega".[3] Druge velike promjene iz knjige su bile:

  • Likovi gospođe Russell, kućepazitelja, ai njenog sina, Charlesa Kenta, su povučene, jer je drama bila u vezi sa ovim likovima.
  • Roger Ackroyd je dobio titulu i postao je Sir Roger Ackroyd.
  • Poirot je nekoliko puta naveden da ne bude Belgijanac već Francuz.

Drama se odvija u dvije postavke – dvorani u Fernley Parku i u radnoj sobi Poirota u njegovoj kući u selu. Radna soba Sir Rogera je smještena sa zadnje strane centra pozornice postavke dvorane sa dvoja vrata koja su otvorena na različitim djelovima u predstavi da bi se otrio leš za svojim stolom i zatvorena su u drugim prilikama kada prestava nalaže da ne trebaju biti otvorena.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Alibi : Book by Michael Morton from a story by Agatha Christie. Produced at Theatre Royal, Haymarket (1928) starring Charles Laughton".
  2. ^ Book and Magazine Collector. Issue 174. September 1998
  3. ^ Christie, Agatha. An Autobiography (Page 434). Collins, 1977. ISBN 0-00-216012-9

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]