Alibi (drama)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Alibi
AutorAgatha Christie
Originalni nazivAlibi
DržavaEngleska
Jezikengleski jezik
ŽanrKriminalistički
Vrsta djeladrama
Datum izdanja1928.
Mjesto radnjeUK

Alibi je drama Michaela Mortona iz 1928 zasnovana na djelu Ubistvo Rogera Ackroyda, romanu britanske književnice kriminalističkih priča Agathae Christie.

Premijerno je izvedena u Prince of Wales Theatre u Zapadnom Londonu, 15. maja 1928, a glavnu ulogu je odigrao Charles Laughton kao Hercule Poirot. Smatrala se upješnom i igrano je 250 predstava[1], a zadnja je odigrana 7. decembra 1928. To je bio prvi rad Agathae Christie koji je predstavljen na sceni i prva adaptacija ikada jednog od njenih radova u bilo koji oblik izvan njene knjige.

Pozadina[uredi | uredi izvor]

Christie se nije složila sa promjenom njenog najomiljenijeg lika Caroline Sheppard, inspiracija za Miss Marple, u lijepu djevojku nazvanu Caryl Sheppard. Ona je dozvolila ovu promjenu samo iz raloga jer je alternativa bila pretvaranje Poirota u momka nazvanog Beau Poirot koji ima "puno djevojaka zaljubljenih u njega".[2] Druge velike promjene iz knjige su bile:

  • Likovi gospođe Russell, kućepazitelja, ai njenog sina, Charlesa Kenta, su povučene, jer je drama bila u vezi sa ovim likovima.
  • Roger Ackroyd je dobio titulu i postao je Sir Roger Ackroyd.
  • Poirot je nekoliko puta naveden da ne bude Belgijanac već Francuz.

Drama se odvija u dvije postavke – dvorani u Fernley Parku i u radnoj sobi Poirota u njegovoj kući u selu. Radna soba Sir Rogera je smještena sa zadnje strane centra pozornice postavke dvorane sa dvoja vrata koja su otvorena na različitim djelovima u predstavi da bi se otrio leš za svojim stolom i zatvorena su u drugim prilikama kada prestava nalaže da ne trebaju biti otvorena.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Book and Magazine Collector. Issue 174. September 1998
  2. ^ Christie, Agatha. An Autobiography (Page 434). Collins, 1977. ISBN 0-00-216012-9

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]