Herkulovi podvizi

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Herkulovi podvizi
Autor Agatha Christie
Originalni naziv The Labours of Hercules
Država Engleska
Jezik engleski jezik
Žanr Kriminalistički
Vrsta djela Zbirka kratkih priča
Datum izdanja 1947.
Glavni lik Hercule Poirot

Herkulovi podvizi (izdat 1947.) je zbirka 12 kratkih priča Agathe Christie gdje glavnu ulogu ima Hercule Poirot.

Radnja[uredi | uredi izvor]

Prije nego što se povuče u penziju, kako bi uzgajao divovske tikvice, belgijski detektiv, Hercule Poirot odlučuje preuzeti dvanaest pomno odabranih slučajeva. Svi će oni nalikovati na jedinstvena i neponovljiva djela snage koje je izveo mišićavi heroj drevne Grčke, legendarni Herkul, ali s jednom iznimkom. Naime, kad se izbirljivi Poirot susretne sa svojim modernim čudovištima, snagu mu neće predstavljati mišići, već njegov briljantni um, poznate "male sive ćelije" koje ga čine toliko uspješnim u rješavanju i najzamršenijih zločina. Slučajevi se prilično razlikuju jedan od drugog; Poirot će tako pokušati ući u trag zlokobnom ubici u švicarskim Alpama, nastoji odgonetnuti što leži u pozadini zagonetnih smrti pripadnika jednog religioznog kulta, učinit će sve ne bi li spasio mladog političara od potencijalnih ucjenjivača, a radi starog prijatelja otići će čak i u pakao...

Dvanaest priča su:

 1. Nemejski lav
 2. Lernejska hidra
 3. Arkadijski jelen
 4. Erimanstki vepar
 5. Augejeve staje
 6. Stimfalske ptice
 7. Kretski bik
 8. Diomedovi konji
 9. Hipolitin pojas
 10. Gerionovo stado
 11. Hesperidine jabuke
 12. Hvatanje Kerbera