Alpe

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Položaj Alpa u Evropi

Alpe su najviši i najveći planinski sistem u Evropi. Dug 1.200 km, a širok 150–300 km, ukupne površine 200.000 km2. Dijele se na Zapadne i Istočne. Najviši vrh jest Mont Blanc (4.807 m). Ostali važni vrhovi:

Centralni planinski niz izgrađuju stare kristalinske stijene, a sjeverni i južni lanci iz mezozojskih su karbonatnih stijena (krečnjak i dolomiti), koje su izdignute alpskim nabiranjem (orogenezom).

Današni oblik Alpe su dobile pleistocenskom glacijacijom. Snježna granica je na visini 2.700–2.800 m, a najveći lednik jest Aletsch.

Najveće privredno značenje imaju šume, stočarstvo i turizam, a značajno je i rudno bogatstvo (željezo, ugalj, cink, nikl, živa, olovo, so itd.).

S više cestovnih i željezničkih veza preko Alpa povezane su Srednja i Južna Evropa. Najduži tuneli su Simplon (20 km) i St. Gotthard (15 km).

Jezera su glacijalnog porijekla.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]


Internet-web-browser.svg Nedovršeni članak Alpe koji govori o geografiji treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.