Karpati

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Karpati
Dolina5.jpg
Visoke Tatre, Poljska
Najviša tačka
Visina 2.655 m
Geografija
Lokacija Češka
Poljska
Slovačka
Mađarska
Ukrajina
Rumunija
Srbija
Lanac Karpati
Geologija
Vrsta planine Planinski masiv

Karpati (istočni) su 500 km dug planinski lanac. Površina im je 53.000 kvadratnih kilometara, što je oko 22% čitavog teritorija Rumunije. Široki su oko 100 km, a najviši vrh visok je 2511 m. Prosječna im je visina 1500 do 1600 m. Karpati su vrlo raščlanjeni pa su oblikovali slikovite lednjačke doline, jezera, kanjone i sl. Najzanimljivi dio Karpata svakako je Vulkanski pojas. Rad vulkana prestao je u mlađem ledenom dobu. Uz slikovit krajolik, ovdje su prisutna vulkanska jezera kao i brojni izvori mineralnih voda. U Karpatima postoji i pojas kamene soli. Ta takozvana Slana brda puna su ponikvi i dolina. Flišni zemljani pokrivač uzrokovao je veliku pošumljenost.

1.Vanjski zapadni Karpati, 2. Unutrašnji zapadni Karpati, 3. Vanjski istočni Karpati, 4. Unutrašnji istočni Karpati, 5. Južni Karpati, 6. Rumunski zapadni Karpati, 7. Transilvanski plato, 8. Srbijansko rudno gorje

Južni Karpati ili Transilvanske alpe, poznati i kao i «nepravilni» Karpati, najviši su planinski lanac u Rumuniji. Zbog asimetričnog profila prozvani su nepravilnim. Građom, sastavom i reljefnim osobinama toliko se razlikuju od ostatka Karpata da se uglavnom smatraju posebnim planinskim lancem. Tu se nalazi i najviši vrh Moldavenau (2544 m). Ovdje je rad ledenjaka bio velik pa su oni bili glavni modifikatori reljefa. Kraj je bogat ugljom i željezom. Lanac ima velik broj ledenjačkih jezera.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]