Idi na sadržaj

Zavjesa (roman)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Zavjesa
AutorAgatha Christie
Originalni nazivCurtain
DržavaEngleska
Jezikengleski jezik
Žanrkriminalistički
Vrsta djelaroman
Datum izdanja1975.
Mjesto radnjeUK
Glavni likHercule Poirot
satnik Hastings

Zavjesa (izdat 1975.) je kriminalistički roman Agathe Christie. Hercule Poirot i satnik Arthur Hastings se u tom djelu posljednji put pojavljuju.

Agatha Christie je roman napisala za vrijeme 1930ih kad je počinjao Drugi svjetski rat. Dijelom što se bojala za svoj vlastiti život i dijelom što je htjela imati prikladan kraj za Poirotove slučajeve. Roman je bio zaključan u sef skoro 40 godina. Posljednji roman s Poirotom je bio Slonovi pamte, koji je izdat za vrijeme 1970ih. Njen zadnji roman bio je Ništa nije tako tajno. Znajući da više neće pisati romane Agatha Christie već u starim godinama odlučila je izdati Zavjesu.

Roman ne samo da vraća radnju u prvi roman Misteriozna afera u Stylesu, nego ujedinjuje Poirota i Hastingsa koji nisu bili skupa decenijama.

Radnja[uredi | uredi izvor]

Hastings dolazi u Styles St. Mary da posjeti kćerku i Poirota. Na ulazu upoznaje gospodina i gospođu Luttrel. Krenuo je u Poirotovu sobu i putem upoznaje Stephena Nortona i Sir Williama Boyda Carringtona. Kad je došao do Poirota on mu je rekao da je loše i da se sprema ubistvo, a da je ubica tajanstveni "X". Poirot zna ko je, ali ne želi reći Hastingsu. Hastings je istraživao. Dogodila se prva nesreća. Gospođa Luttrel je upucana u ruku. Nakon nekoliko dana dogodilo se drugo ubistvo. Ubijena je Barbara Franklin, ali policija je zaključila da se radi o samoubistvu. Na kraju je ubijen i Norton, a Poirot je nakon tog događaja idući dan preminuo. Ostavio je pismo Hastingsu u kojem sve objašnjava.