Odsutan u proljeće

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Odsutan u proljeće
Autor Mary Westmacott
Originalni naziv Absent in the Spring
Država Engleska
Jezik engleski jezik
Žanr ljubavni
Vrsta djela roman
Datum izdanja 1944.
Mjesto radnje UK
Glavni lik Joan

Odsutan u proljeće (izdat 1944.) je ljubavni roman Agathe Christie, treći od šest romana napisan pod pseudonimom Agathe Christie.

Sjajni ljubavni romani potpisani imenom misteriozne Mary Westmacott koji su naišli na odličan prijem kako kod publike, tako i kod kritike, izašli su, zapravo ispod pera Agathe Christie. Ista književna imaginacija koja je smišljala najneobičnija ubistva i vodila nas kroz zapetljane labirinte mračnih ljudskih poriva umijela je i da iznudi i podjednako uzbudljive tvorevine o onoj drugoj, svjetlijoj strani čovjekove prirode, o njegovim istančanim emocionalnim stopama, o dramama, što prethode iz treperavog odnosa među spolovima.

Ovo je jedan od šest sjajnih ljubavnih romana, koje je Agatha Christie, pod imenom Mary Westmacott, napisala u najboljoj tradiciji engleske proze ove vrste.

Radnja[uredi | uredi izvor]

Vrativši se kući iz posjete svojoj kćerki u Iraku, Joan iznenada otkriva da se osjeća usamljeno i skučeno u zabaćenoj kući. Ta iznenadna samoća primorava Joan da podvuće crtu i da se prvi put u životu suoči sa pravom istinom o sebi. Vrativši se u mislima godinama unazad, Joan doživljava bolno iskustvo ponovo ispitujući svoje stavove, odnose sa ljudima i postupke, i postaje prilično uznemirena osobom koju otkriva.