Ruža i tisovina

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Ruža i tisovina
AutorMary Westmacott
Originalni nazivThe Rose and the Yew Tree
DržavaEngleska
Jezikengleski jezik
Žanrljubavni
Vrsta djelaroman
Datum izdanja1948.
Mjesto radnjeUK
Glavni likHugh Norreys

Ruža i tisovina (izdat 1948.) je tragični roman spisateljice Mary Westmacott (Agatha Christie). Četvrta od šest drama koje je Christie pisala pod pseudonimom Mary Westmacott.

Sjajni ljubavni romani potpisani imenom misteriozne Mary Westmacott koji su naišli na odličan prijem kako kod publike, tako i kod kritike, izašli su, zapravo ispod pera Agathe Christie. Ista književna imaginacija koja je smišljala najneobičnija ubistva i vodila nas kroz zapetljane labirinte mračnih ljudskih poriva umijela je i da iznudi i podjednako uzbudljive tvorevine o onoj drugoj, svjetlijoj strani čovjekove prirode, o njegovim istančanim emocionalnim stopama, o dramama, što prethode iz treperavog odnosa među spolovima.

Ovo je jedan od šest sjajnih ljubavnih romana, koje je Agatha Christie, pod imenom Mary Westmacott, napisala u najboljoj tradiciji engleske proze ove vrste.

Radnja[uredi | uredi izvor]

Hugh Norreys iz svoje kočije promatra Johna Gabriela kako se kandiduje za parlament. Hughov invalidski status ohrabruje njegove goste da mu se povjere i iskažu osjećaje. Hugh je mistificiran od strane Gabriela, malog ružnog čovjeka, koji je unatoč tome atraktivan ženama. Također je intrigiran od Isabele, mlade lijepe damo iz dvorca u blizini. Na kraju Hugh i cijelo mjesto njegova stanovanja ostaju šokirani kada John nakon izbora bježi sa Isabelom i daje otkaz na novodobivenom mjestu u parlamentu.