Nijemi svjedok

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Nijemi svjedok
Nijemisvjedok.jpg
Autor Agatha Christie
Originalni naziv Dumb Witness
Država Engleska
Jezik engleski jezik
Žanr kriminalistički
Vrsta djela roman
Datum izdanja 1937.
Mjesto radnje UK
Glavni lik Hercule Poirot

Nijemi svjedok (izdat 1937.) je kriminalistički roman Agathe Christie sa Herculeom Poirotom i Satnikom Hastingsom u glavnim ulogama.

Radnja[uredi | uredi izvor]

Simpatični foksterijer Bob prilično je napastan kad mu se posjetilac sviđa ili kad mu želi nešto reći. Od prvog dana takav je prema Herculeu Poirotu, koji je sa svojim vjernim Hastingsom u posjetu na imanju gospođe Emily Arundel, Bobove vlasnice. Emily ima dvije nećakinje i nećaka, koji ne skrivaju da očekuju bogato nasljedstvo poslije njene smrti. Charles, koji se bavi utrkama čamcem, čini se najnestrpljiviji. Njegova sestra Theresa jedva čeka novac kojim bi popravila kuću, a nećakinja Bella, udata za ljekara Grka treba novac kako se sa porodicom ne bi morala seliti u Grčku, jer je njen muž u Engleskoj izgubio posao. Kad gospođa Emily doživi nesreću, nikome to nije sumnjivo, osim Poirotu. Međutim, Bob je jedini koji zna istinu. A kad stara gospođa umre od trovanja, Poirot se okrivljuje što nije spriječio zločin. Bob je ponovno jedini koji zna istinu, a Poirot je jedini koji će razumjeti njegov jezik. Osim nećaka, motiv za ubistvo možda imaju i družbenica Wilhelmina, te dr. Grainger, koji gospođu Arundel liječi od jetrenih tegoba.