Smrt lorda Edgwarea

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Smrt lorda Edgwarea
AutorAgatha Christie
Originalni nazivLord Edgware Dies
DržavaEngleska
Jezikengleski jezik
ŽanrKriminalistički
Vrsta djelaRoman
Datum izdanja1933.
Mjesto radnjeEngleska
Glavni likHercule Poirot

Smrt Lorda Edgwarea (engleski: Lord Edgware Dies ili Thirteen at Dinner) jest roman Agathe Christie iz 1933. nazivan i Najdomišljatija slagalica zločina.

Radnja[uredi | uredi izvor]

Glumica Jane Wilkinson obraća se Herculeu Poirotu s molbom da razgovara s njenim mužem, lordom Edgwareom i pokuša ga uvjeriti da pristane na razvod. Poirot u razgovoru s lordom dozna da je on pristao na razvod i da je o tome već pismeno obavijestio svoju ženu. Međutim, sljedećeg jutra lord Edgware je pronađen mrtav u svojoj radnoj sobi. Viši inspektor Japp sumnjiči lady Edgware, odnosno Jane Wilkinson, međutim, ona ima čvrst alibi: u vrijeme kad se dogodilo ubistvo bila je na večeri s još dvanaest uzvanika. Poirot će, uz pomoć kapetana Hastingsa i gospođice Lemon, pokušati otkriti pravu istinu.

Podaci o snimanju filma i njegova adaptacija[uredi | uredi izvor]

U snimanju TV filma "Smrt lorda Edgwarea" učestvovalo je mnogo ljudi koji su već prije toga imali iskustva s ekranizacijom djela Agathe Christie. Roman je dramatizirao Anthony Horowitz, scenarist koji je potpisao i scenarije sedam epizoda televizijske serije Poirot iz 1989., a režiser Brian Farnham režirao je četiri epizoda iste serije. Glumce Davida Sucheta, Hugha Frasera, Philipa Jacksona i Pauline Moran već smo gledali kao Herculea Poirota, satnika Arthura Hastingsa, višeg inspektora Jamesa Jappa i gospođicu Felicity Lemon, u seriji Poirot i brojnim televizijskim filmovima. Roman "Smrt lorda Edgwarea" bio je već dvaput ekraniziran, prvi put u istoimenom filmu još 1934., a drugi put 1985., tada je Peter Ustinov glumio Poirota, David Suchet inspektora Jappa, a Faye Dunaway imala je dvostruku ulogu, Jane Wilkinson i Carlotte Adams. Treći put je ekraniziran 2000.

"Najdomišljatija slagalica zločina." - New York Times.