Ubiti je lahko

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Ubiti je lahko
Autor Agatha Christie
Originalni naziv Murder is Easy
Država Engleska
Jezik engleski jezik
Žanr Kriminalistički
Vrsta djela Roman
Datum izdanja 1939.
Mjesto radnje UK
Glavni lik Luke Fitzwilliam

Ubiti je lahko (izdat 1939.) je kriminalistički roman Agathe Christe

Radnja[uredi | uredi izvor]

Penzionisani policajac Luke Fitzwilliam nije mogao vjerovati neutemeljenim navodima gospođice Pinkerton, zanimljive starice koju je upoznao u vozu za London kojim je putovala u Scotland Yard, kako višestruki ubica djeluje u mirnom engleskom selu Wychwoodu - kao niti njezinoj tvrdnji da je lokalni liječnik sljedeći na redu. Svega nekoliko sati kasnije, gospođicu Pinkerton pregazio je automobil čiji je vozač pobjegao s mjesta nesreće. Luke je mislio da je u pitanju slučajnost sve dok u The Timesu nije pročitao vijest o neočekivanoj smrti nikog drugog nego navedenog liječnika – dr. Humblebyja.
Uz pomoć prijatelja Jimmyja, i pod krinkom pisca koji prikuplja građu za svoju novu knjigu, odlazi u Wychwood kako bi na licu mjesta istražio neobične događaje.