Dogodilo se na Dan svih svetih

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Dogodilo se na dan Svih svetih
Dogodilo se na dan Svih svetih.jpg
Autor Agatha Christie
Originalni naziv Hallowe'en Party
Država Engleska
Jezik engleski jezik
Žanr kriminalistički
Vrsta djela roman
Datum izdanja 1969.
Vrijeme radnje Svi Sveti
Mjesto radnje UK
Glavni lik Hercule Poirot
Ariadne Oliver

Dogodilo se na dan Svih svetih (izdat 1969.) je kriminalistički roman Agathe Christie sa Poirotom i gospođom Oliver u glavnim ulogama.

Radnja[uredi | uredi izvor]

Roman počinje kada književnica Ariadne Oliver ide na zabavu za Noć vještica za tinejdžere koju je organizovala udovica, Rowena Drake. Iznenada djevojka Joyce Reynolds kaže "Vidjela sam ubistvo, ali tada kad sam ga vidjela nisam znala da je to ubistvo". Kasnije te noći Joyce je nađena mrtva. Utopila se u kanti koja je bila namijenjena za hvatanje jabuka. Gospođa Oliver poziva Poirota da riješi slučaj. Na kraju se otkriva da Joyce nije vidjela ubistvo, nego da je ponavljala riječi druge djevojčice Mirande Butler. Sada se treba otkriti ko je ubijen.