Usnulo ubistvo

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Usnulo ubistvo
Autor Agatha Christie
Država Engleska
Jezik engleski jezik (izvorno)
Žanr kriminalistički
Vrsta djela roman
Datum izdanja 1976.
Mjesto radnje UK
Glavni lik Miss Marple

Usnulo ubistvo (izdan 1976) je kriminalistički roman Agathe Christie sa Miss Marple u glavnoj ulozi.

Agatha je Usnulo ubistvo napisala za vrijeme Drugog svjetskog rata kao završni roman o Miss Marple. Otprilike u isto vrijeme napisala je i Zavjesu, posljednji roman o Herculeu Poirotu.

Radnja[uredi | uredi izvor]

Giles i Gwenda Reed nedavno su stigli s Novog Zelanda i traže odgovarajuću kuću u Engleskoj. Hillside, viktorijanska vila s pogledom na Dillmouth, čini se idealnim izborom. Ali nedugo nakon što su se uselili, počinju se događati neobične stvari. Gwendu stalno progoni osjećaj da je tu već bila. Giles je u Londonu u posjetu daljem rođaku Raymondu Westu. Raymond je u gostima kod najdraže tetke Jane Marple. Svi zajedno idu na pozorišnu predstavu usred koje Gwenda počne vrištati i bezglavo pobjegne van. Kasnije te večeri govori Miss Marple o svojoj viziji kako stoji na stubištu u Hillsideu i gleda u truplo mlade Helen. Giles i Gwenda vraćaju se u Devon odlučni da dokuče tajnu Hillsidea. Miss Marple, bojeći se posljedica, putuje s njima.