Pravilo trojice

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Pravilo trojice
Autor Agatha Christie
Originalni naziv Rule of Three
Država Engleska
Jezik engleski jezik
Žanr Kriminalistički
Vrsta djela drama
Datum izdanja 1963.
Mjesto radnje UK

Pravilo trojice (izdat 1963.) je drama Agathe Christie. Sastoji se od tri priče koje su nezavise jedna o drugoj. Svaka priča ima samo jedan čin.

Drama, pisana za pozorišno izvođenje 1962. godine, objavljena 1963. godine. Sastoji se od tri nezavisne priče koje su izvedene kao pozorišna predstava u tri čina 20. decembra 1962. godine u "Duchess Theatre", London, a objavljene su kao posebna izdanja.

Priče[uredi | uredi izvor]

  • Poslijepodne na obali mora
Radnja prati kradljivca skupe smaragdne ogrlice i inspektora Foleya koji u sred ekskluzivnog ljetovališta pokušava riješiti (zataškati) zločin zbog velikog broja VIP gostiju kako bi sačuvao ugled hotela.
  • Pacijent
Mlada žena, inače invalid, pokušava očajnički pregovarati sa policijom u ime svog otmičara, ne bi li tako spasila svoj život.
  • Štakori
Radnja se odvija oko udovice i njenog ljubavnika koji su zarobljeni u jednom stanu od strane najboljeg prijatelja njenog pokojnog muža koji sumnja da je ona bila umješana u njegovu smrt.