Decenija

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Accessories-text-editor.svg Ovaj članak je u začetku.
Članak treba imati najmanje 5 rečenica i linkove na druge postojeće članke. Uključite se i pomozite Wikipediji proširivanjem ovog članka.

Decenija ili desetljeće vremenski je interval koji traje 10 godina. Decenija je izraz nastao od latinskog decem (deset) i annus (godina). Decenija može biti bilo koji period od deset godina, ali je ipak udomaćeno da se godine računaju od prve pa do desete. Tako imamo da se za godine u rasponu od 1. do 10. kaže da je to prva decenija, od 1901. do 1910. je prva decenija dvadesetog vijeka, a od 2001. do 2010. prva decenija trećeg milenija. Ovo je zbog toga što nije postojala nulta godina. Nakon 31. decembra prve godine prije ere je došao 1. januar prve godine nove ere.

Također vidite[uredi | uredi izvor]