Foton

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Commons logo
Fizika portal
Odjeljak isključivo posvećen fizici
Fotoni emitovani u koherentnom snopu pomoću lasera

Fotoni su čestice koje se mogu opisati kao elektromagnetni energetski paketi određene frekvencije. Primjer fotona je svjetlost, pored ostalih vidova elektromagnetnih talasa (radio zračenja, infra-crvenog zračenja, itd.). Fotoni imaju osobine zbog kojih se ova čestica smatra dijelom kao čestica, ali i kao talas, u nauci poznato kao dualitet čestice-talasa. Osobine zbog kojih se foton ponaša kao čestica su primjetljive u fotoelektričnom efektu, dok su osobine zbog kojih se smatra kao talas primjetne kroz difrakciju i interferiranje svjetla kroz otvor ili rupu. 1801. godine engleski naučnik Thomas Young dokazao je osobinu svjetlosti (fotona) da se ponaša poput talasa time što je, u principu, osvijetlio dupli otvor (eng. double-slit). Rezultat ovog eksperimenta su bile linije na pozadini na kojoj se vidjelo svjetlo koje je prošlo kroz otvor. Intenzitet svjetla je bio najveći u sredini i slabio je simetrično sa obje strane. Ovo je bio prvi dokaz da svjetlo ima osobine talasa.

Svako tijelo na temperaturama većim od 0 K (kelvina) zrači elektromagnetne talase, koji se sastoje od čestica. Kada je u pitanju svjetlosno zračenje, tada se te čestice nazivaju fotoni.

Energija jednog fotona je proporcionalna frekvenciji svjetlosti (ε = hν).

  • ε (epsilon) – energija čestice(fotona)
  • h – Plankova (Max Planck) konstanta
  • ν (ni) – frekvencija svjetlosti

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]

Commons logo
Na Wikimedia Commonsu se nalazi još materijala vezanih za: