MPEG-1

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

MPEG-1 je naziv za grupu standarda za kodiranje audio i video signala koje je predstavila organizacija MPEG (Moving Picture Experts Group). MPEG-1 kompresija se koristi kod VCD formata, a brzina protoka i kvalitet su bliski VHS traci. Dio MPEG-1 standarda je i popularni MP3 format za zvučne datoteke. Pojavom jeftinijih, bržih i moćnijih elektronskih sklopova, napredniji formati, kao što su MPEG-2 i MPEG-4, su razvijeni i ušli su u upotrebu. Ovi novi formati su kompleksniji i zahtjevaju snažnije uređaje za obradu, ali se postiže veća efikasnost odnosno za isti protok podataka se može postići veći kvalitet video signala.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]


Video-display.svg Nedovršeni članak MPEG-1 koji govori o računarstvu treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.