Proširujuća kartica

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Proširujuća kartica
Fitting-expansion-card.JPG
Stavljanje kartice u matičnu ploču
Datum: 1974
Izumitelj: MITS
Spaja se na:
Vrste:


Proširujuća kartica (engleski: Expansion card) u računarstvu je printana poluprovodnička ploča koja se može ubaciti u neki utor na matičnoj ploči da bi se poboljšale mogućnosti računaru. Donji dio kartice obično sadrži odgovarajuće kontakte koji odgovaraju onim na utoru matične ploče. Oni služe za uspostavljanje električkog kontakta između elektronike koja se nalazi na kartici i one koja se nalazi na matičnoj ploči.

Postoje i dodatni konektori i na samim karticama koji dozvoljavaju konekciju između kartice i nekih vanjskih uređaja. Neke kartice zahtijevaju i dva utora na matičnoj ploči zbog nešto većih dimenzija kako kartice tako i hladnjaka koji su na kartici. Obično su to kvalitetnije i skuplje grafičke kartice.

Standardi kartica[uredi | uredi izvor]

Vrste kartica[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]