TV tuner

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Hauppauge Win-TV serija TV tunera

TV tuner je računarska komponenta koja omogućava prijem televizijskih signala putem računara. Većina TV tunera je u mogućnosti snimiti televizijski program na hard disk.

Uglavnom u obliku kartice za PCI sabirnicu, mogu biti i vanjski uređaj sa USB vezom sa računarem. Neke grafičke kartice imaju ugrađen TV tuner, najpoznatija serija je ATI-eva All-In-Wonder serija grafičkih kartica. Kartice obično sadrže prijemnik, tuner, demodulator i analogno-digitalni pretvarač. Kao i obični TV prijemnici, TV tuneri su dizajnirani za posebne regije i države sa posebnim standardima, no skoro svaki koristi DSP (Digital signal processing) što znači da je za promjenu potrebnog video standardna potrebno samo osvježiti firmware. Noviji tuneri imaju ugrađenu Flash memoriju dovoljno veliku za više firmware-a koji omogućuju istovremeno dekoridranje više video formata. Dosta TV tunera dolazi i sa FM radio podrškom, a najviše zahvaljujući tome što FM radio frekvencije leže između TV 6 i 7 kanala, dok se DSP veoma lagano može isprogramirati tako da dekodira FM valove.

Neki modeli omogućuju DVB prijem za digitalni radio, televiziju ili podatkovne signale (sa ili bez hardverskog MPEG dekodiranja). Takve kartice mogu primati satelitske prijenose. Većina internih tunera rade svu demodulaciju na niskom nivou koja je potrebna za pretvaranje signala u sliku koristeći DSP čip ili ASIC. Jeftini tuneri nemaju na sebi signalnih procesora tako da se procesiranje slike odvija u centralnom procesoru.

TV tuneri za digitalne televizije su također dostupni, tako da je moguće snimiti kvalitetne HDTV snimke i na računar (što je protuzakonitu u nekim državama). Ovakvi tuneri za računar su mnogo jeftinij nego čitavi HDTV sistemi.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]