SATA

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
15-pinski naponski konektor za SATA uređaje
Prva generacija (1.5 Gbit/s) SATA priključaka na matičnoj ploči

Serial ATA ili SATA je računarska sabirnica namijenjena za hard diskove. SATA je nasljednik IDE (ili PATA (Parallel ATA)) sabirnice, i nudi teoretski znatno veću brzinu prijenosa podataka.

SATA[uredi | uredi izvor]

Prva generacija SATA uređaja (SATA/150) su koristili 8B/10B enkodiranje. To je značilo teoretsku brzinu od 1.2 gigabita (Gbps) u sekundi, ili 150 megabajta u sekundi (MB/s). Osim poboljšanja u samim uređajima također je i promijenjen način spajanja gdje se koriste posebni, manji, praktičniji i duži SATA priključci, za razliku od starih PATA priključaka, kao i redizajniranih naponskih kablova iako postoje hibridni SATA hard diskovi sa novim SATA priključkom a starim naponskim kablom.

SATA II[uredi | uredi izvor]

Sa predstavljanjem Nvidia nForce4 čipseta u 2004 godini, predstavljen je i novi SATA standard koji je imao skoro duplo veću teoretsku propusnost podataka od 300 MB/s. SATA II sabirnica podržava i stari SATA hardver i obrnuto.

Sljedeći planovi SATA-IO (The Serial ATA International Organization) je da 2007 godine predstavi SATA tehnologiju koja će moći podnijeti prijenos podataka od 600 MB/s.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]