Centronics

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Cetronics je ime za paralelni međusklop koji se pojavio na tržištu u 1970-tim godinama i bio izuzetno popularan za spajanje računara sa pisačem prije pojave USB-a. Ovaj međusklop je dobio ime po američkom proizvođaču igličnih pisača Centronics iz Hudsona (New Hampshire) koja ga je razvila. Centronics je započeo kao odjel Wang Laboratories.

Centronics je dugo bio kvazi standard i tek 1994. IEEE je ratificirao ovaj međusklop koji je kasnije dobio ime IEEE 1284, no kolokvijalno Centronics je bilo popularnije ime što je bio rezultat kasne ratifikacije.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]

Literatura[uredi | uredi izvor]

  • Edward Webster, Print Unchained: Fifty Years of Digital Printing, 1950-2000 and Beyond, DRA of Vermont, Inc. (2000). ISBN 0-9702617-0-5