Neuronska mreža

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Pojednostavljeni izgled vještačke neuronske mreže

Neuronske mreže su sistemi modelirani od procesirajućih elemenata tzv. neurona, po uzoru na mrežu ljudskih moždanih ćelija.Neuronske mreže su oblast vještačke inteligencije – AI – Artificial Intelligence, strukturirane da radi na način kao što radi ljudski mozak.

Ključni element ove vrste vještačke inteligencije je specifična struktura obrade informacija sastavljena od velikog broja međusobno povezanih elemenata obrade (neurona) koji zajednički rade na rješavanju problema. Te jedinice su povezane komunikacionim kanalima (vezama). Neuronska mreža u računarskim naukama predstavlja veoma povezanu mrežu elemenata koji obrađuju podatke. Podaci koji se ovim kanalima razmijenjuju su obično numerički. Neuroni obrađuju samo svoje lokalne podatke i ulaze koje primaju preko konekcije.

Važna osobina neuronskih mreža je njihova sposobnost da uče na ograničenom skupu primjera te su zbog toga sposobne da izađu na kraj sa problemima koji se tradicionalnim pristupom teško rješavaju. sposobne bolje da prepoznaju govor i oblike. Jedna od važnijih osobina neuronskih mreža je njihova sposobnost da uče na ograničenom skupu primjera.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]