Mašinsko učenje

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Mašinsko učenje kao podoblast umjetne inteligencije.[1]

Mašinsko učenje je podoblast umjetne inteligencije čiji je cilj stvaranje algoritama i računarskih sistema koji su sposobni da se prilagode novim analognim situacijama i uče na osnovu iskustva. Razvijene su različite tehnike učenja za obavljanje različitih zadataka. Prve koje su bile predmet istraživanja odnose se na nadgledano učenje za diskreciono donošenje odluka, nadgledano učenje za kontinuirano predviđanje i pojačano učenje za sekvencijalno donošenje odluka, kao i učenje bez nadzora.

Do sada je od svih navedenih zadataka najbolje shvaćeno odlučivanje kroz jedan pokušaj (engleski: one-shot learning). Računaru se daje opis jednog objekta (događaja ili situacije) i očekuje se da kao rezultat ispiše klasifikaciju tog objekta. Na primjer, program za prepoznavanje alfanumeričkih znakova uzima kao ulaz digitaliziranu sliku nekog alfanumeričkog znaka i kao izlaz bi trebao ispisati njegovo ime.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Literatura[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Sindhu V, Nivedha S, Prakash M (februar 2020). "An Empirical Science Research on Bioinformatics in Machine Learning". Journal of Mechanics of Continua and Mathematical Sciences (7). doi:10.26782/jmcms.spl.7/2020.02.00006.