2I/Borisov

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Komet 2I / Borisov

2I / Borisov (ranije C / 2019 Q4 ) je kometa koja nije iz Sunčevog sustava,tj. kometa je međuzvjezdani objekt . Komet 2I / Borisov otkrio je 30. augusta 2019. astronom amater Genadiy Borisov, koji je posmatrao prostor sa Krimskog opservatorija. 2I/Borisov je kometa kratkog repa, vidljiva astronomima . Najvjerojatnije nekoliko kilometara širok, približio se Suncu 7. prosinca 2019. na udaljenosti od točno 2 astronomske jedinice i nastavio svojim izlaskom iz Sunčevog sistema.[1]

Brzina 2I/Borisova trenutno se kreće od oko 177.000 kilometara na sat, a naučnici procjenjuju da je uz Mars preletio još u oktobru uz vanjsku stranu Marsove orbite, nakon čega će se 28. decembra 2019. približiti Zemlji na oko 290 miliona kilometara.[2]

Ova međuzvjezdana kometa oslobađa vodenu paru, odnosno vodu koja nastaje oko druge zvijezde. Ostale analize otkrile su da međuzvjezdani komet također proizvodi cijanid i dijatomski ugljik; dvije tvari uobičajene u kometama unutar našeg sunčevog sustava.

Ovo otkriće daje nam informacije o jezgru komete, elementima i spojima koje izbacuje, te o zvijezdanom disku iz kojeg je nastao.[3]

2I/Borisov je drugi međuzvjezdani objekt koji su naučnici uspjeli ‘uhvatiti’ teleskopima prije nego što je prošao kroz naš sustav. Prvi poznati posjetitelj bila je duguljasta stijena 'Oumuamua, za koju se tvrdilo da je i vanzemaljskog porijekla. 'Oumuamua je letio mnogo bliže Zemlji - udaljenost od oko 24 miliona kilometara.

Galerija[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Drugi međuzvjezdani posjetitelj dobio novo ime: Upoznajte komet koji nam je stigao izvan Sunčevog sustava". Pristupljeno 21. 12. 2019. Cite journal zahtijeva |journal= (pomoć)
  2. ^ "Češći su nego što se mislilo: NASA ima impresivnu snimku najnovijeg međuzvjezdanog posjetitelja". Pristupljeno 21. 12. 2019. Cite journal zahtijeva |journal= (pomoć)
  3. ^ "Na međuzvjezdanom kometu otkrivena voda iz drugog sunčevog sustava". Pristupljeno 21. 12. 2019. Cite journal zahtijeva |journal= (pomoć)