50 Cent

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
50 Cent
50 Cent 2018.
Rođenje (1975-07-06) 6. juli 1975 (48 godina)
New York City, SAD
ZanimanjeReper, glumac, producent

Curtis James Jackson III (rođen 6. jula 1975), poznatiji kao 50 Cent, jedan je od najpoznatijih američkih rappera.[1]

Krajem 90-tih prvi puta bio na rubu nacionalne slave. Rap produkcijski tim Trackmasters iz etikete Sony/Columbia Records su 1999. počeli saradnju s 50 Centom. Mlad i uglavnom nepoznat rapper iz Queensa snimio je pjesmu "How to Rob". U toj je pjesmi 50 Cent detaljno odrepao pljačku slavnih rap muzičara Master P i Timbalanda. Pjesma je postala hit, a Trackmastersi i 50 Cent krenuli su na snimanje njegovog debi albuma "Power of the Dollar" za etiketu Columbia. Osim tog albuma snimili su i singl "Thug Love" s Destiny's Child.

Ubrzo nakon toga nesretan splet okolnosti onemogućio je njegov proboj na sceni: bootleg izdanje albuma izazvalo je nevolje s etiketom Columbia, a potom je 24. maja 2000. 50 Cent pogođen više puta. Columbia je već bila objavila singl "Thug Love", no album "Power of the Dollar" povukla je s tržišta i raskinula ugovor s ranjenim rapperom (čak devet prostrijelnih rana).

Sljedećih je nekoliko godina 50 Cent napravio desetak underground snimaka sa producentom Money XL. Ti su snimci brzo počeli kružiti New Yorkom na kompilacijama koje su se prodavale na crnom tržištu CD-a. 50 Cent je izazvao priličan žamor svojim snimkama. Žamor je postao toliko jak da je došlo do "rata" između velikih izdavača kao što su J, Universal i Jive. Uskočio je Eminem koji je ponudio 50 Cent milion dolara da potpiše ugovor za njegovu etiketu.

50 Cent je privukla njegova reputacija i reputacija Dr. Drea, a ne ponuđeni novac. Ubrzo nakon potpisivanja ugovora 50 Cent je ušao u studio s Eminemom i Dreom kako bi snimio pjesme za predstojeće izdanje. "Get Rich Or Die Tryin'" objavljen je početkom 2003. i nošen uspjehom singla "In Da Club" ubrzo postao platinasta senzacija, dosegnuvši milion prodanih primjeraka za svega sedmicu dana. Mediji su spremno prigrlili novu rap zvijezdu i njenu sumnjivu prošlost, a 50 je nastavio s aktivnostima, želeći do kraja iskoristiti svojih pet minuta. Krajem 2003. objavio je album svog crewa G-Unit, a uskoro potom i vlastitu modnu marku.

Tokom 2004. pomogao je u pokretanju karijere The Gameu, kratkotrajnom članu G-Unita. Drugi samostalni album, "The Massacre" pojavio se na tržištu početkom marta 2005. 2007 godine izdao je album pod imenom Curtis.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "50 Cent | Music Artist, Actor, Producer". IMDb (jezik: engleski). Pristupljeno 14. 9. 2023.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]