Eminem

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Eminem
Eminem nastupa, juni 2009
Rođenje
Marshall Bruce Mathers III

(1972-10-17) 17. oktobar 1972 (51 godina)
PrebivališteDetroit, Michigan, SAD
Druga imena
  • Double M
  • M&M
Zanimanje
  • Reper
  • muzički producent
  • tekstopisac
  • glumac
Godine aktivnosti1992–sada
Rodni gradDetroit, Michigan, SAD
Supružnik/ciKimberly Anne Scott (v. 1999–2001, 2006; rastavljeni)
Djeca3[1]

Marshall Bruce Mathers III (17. oktobar 1972),[2] pod scenskim imenom Eminem (stilski EMINƎM), američki je hip-hop muzičar, muzički producent i glumac iz Detroita. Imao je deset albuma broj 1 na listi Billboard 200 i pet puta singlove broj 1 na listi Billboard Hot 100. S američkim prodajama od 45,1 milion albuma i 42 miliona pjesama do juna 2014. Eminem je drugi najprodavaniji muški umjetnik Nielsen SoundScan ere, šesti najprodavaniji umjetnik u SAD-u i najprodavaniji hip-hop umjetnik. Globalno, prodao je više od 172 miliona albuma, tako bivajući jednim od svjetskih najprodavanijih umjetnika. Rolling Stone rangirao ga je na 83. mjesto na svojoj listi 100 najvećih umjetnika svih vremena, nazivajući ga "Kraljem hip-hopa".

Nakon izlaska njegovog debitantskog albuma Infinite (1996) Eminem je potpisao za Dr. Dreov Aftermath Entertainment i naknadno ostvario popularnost 1999. sa The Slim Shady LP, što mu je donijelo prvi Grammy za najbolji reperski album. Njegova dva sljedeća izdanja, iz 2000. The Marshall Mathers LP i iz 2002. The Eminem Show, bili su svjetski uspjeh, od kojih je svaki bio certificirani dijamantni album u američkim prodajama, oba osvajajući Grammy za najbolji reperski album, čineći Eminema prvim umjetnikom koji je osvojio nagradu za tri slijedna LP-a. Pratili su ih Encore iz 2004, naredni kritični i komercijalni uspjeh. Eminem je uzeo pauzu nakon turneje 2005. godine, izdajući Relapse 2009. godine i Recovery 2010. Oba su osvojila Grammy nagrade i Recovery je bio najprodavaniji album 2010. širom svijeta, drugi put je imao međunarodno najprodavaniji album godine (nakon The Eminem Showa). Eminemov osmi album, iz 2013. The Marshall Mathers LP 2, osvojio je dvije Grammy nagrade, uključujući "Najbolji rep-album"; to je proširilo njegove rekorde za najviše pobjeda u toj kategoriji i njegov broj Grammyja na 15.

U dodatku na njegovu solo karijeru, Eminem je originalni član grupa Soul Intent i D12. Također je poznat po svojim suradnjama sa prijateljem i reperom Royce da 5'9"; dvojka je poznata kolektivno kao Bad Meets Evil. Eminem je razvio ostala ulaganja, uključujući Shady Records, sa menadžerom Paulom Rosenbergom, koji je pomogao pokretanje karijera umjetnika kao što je 50 Cent. Eminem je također osnovao svoj vlastiti kanal, Shade 45, na Sirius XM radiju. U novembru 2002, glumio je u svom hip-hop filmu 8 Mile, koji je osvojio Oscar za najbolju originalnu pjesmu, za "Lose Yourself", postajući time prvi reper koji je osvojio tu nagradu.[3] Imao je kameo uloge u filmovima The Wash (2001), Funny People (2009), The Interview (2014) i TV-seriji Svita (2010).

Biografija[uredi | uredi izvor]

Rođen je u St. Josephu (Missouri). Njegov otac je napustio njegovu majku nekoliko sedmica prije rođenja. Majka mu je bila narkomanka i bila je primorana odgajati njega i njegovog mlađeg brata, Nathana Mathersa. Eminem je izjavio kako je u djetinjstvu doživio mnoge traume sa svojom majkom zbog njene ovisnosti o drogi. Kasnije se s njim trajno preselila u Warren (Michigan). Ljubitelj hip-hopa, od 14. godine počinje repati za prijatelje iako je imao problema u školi zbog ponavljanja devetog razreda. U srednjoj školi također je izbačen u 17. godini. 1991. umire njegov ujak Ronnie, za koga je bio jako vezan i koji ga je uveo u rep-muziku u 11. godini. Eminemu je strašno pao taj gubitak i na lijevoj ruci je istetovirao R.I.P. Ronnie. Spominje ga u svojim pjesmama "Stan", "Cleanin' Out My Closet" i "My Dad's Gone Crazy". 2006. godine preminuo mu je i najbolji prijatelj Proof, pa je i njegovo ime istetovirao na ruci. Eminem je poznat po bračnim problemima sa suprugom Kim, s kojom ima biološku kćer Hailie Jade, te dvije usvojene (Alaina "Lainie" i Whitney). Kaže da mu je Hailie sve u životu i istetovirao je njen portret na desnoj ruci.

Karijera[uredi | uredi izvor]

Kada se sa 14 godina počeo zanimati za hip-hop muziku, njegovo prvo umjetničko ime bilo je M&M. Tada se pridružio grupi Bassmint Productions i s njima izdao njihov treći album Steppin' Onto The Scene. Grupa je kasnije mijenjala imena. U Warrenu je bio upisan u Lincoln High School i nakon nastave je odlazio na "freestyle bitke" u danas srušenoj školi Osborn High School na istočnoj strani Detroita. Iako su u hip-hopu pjevači pretežno crnci, on je među crnom publikom bio prihvaćen, mada su ga u početku ismijavali i govorili da to nije za njega. U njegovoj karijeri na početku mu je dosta pomogao lokalni reper Champtown. Od 1988. počinje repati i 1996. izdaje prvi album, Infinite. Eminem je vlasnik izdavačke kuće Shady Records koja je spasila poznatog repera, 50 Centa, od propasti karijere. Važi za najkontroverznijeg repera današnjice i najboljeg bijelog repera. U dosta svojih pjesama ocrnjava druge pjevače. Naprimjer, u pjesmi "Just Lose It" ismijava Michaela Jacksona. Također, u pjesmama "My Mom", "My Name Is" i "Cleanin' Out My Closet" proziva svoje roditelje, naročito majku. U pjesmi "My Mom" govori o tome kako mu je majka stavljala drogu u hranu i bila ovisnica. Majka ga je tužila zbog toga, ali je on nastavio repati o tome. Eminem je član grupe D-12, a s Royce Da 5'9 ima duo Bad Meets Evil, gdje je dobio nadimak Evil.

Diskografija[uredi | uredi izvor]

Filmografija[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Bellini, Danica (February 13, 2014). "Eminem 'spoils' daughters Hailie Jade Scott Mathers, Whitney Laine Scott, and Alaina Marie Mathers" Arhivirano 26. 1. 2016. na Wayback Machine. Mstars News. Retrieved June 29, 2015.
  2. ^ Ankeny, Jason; Torreano, Bradley (2006). "Eminem – Biography". Allmusic. Pristupljeno 30. 1. 2008.
  3. ^ Roberts, David (2006). British Hit Singles & Albums (19. izd.). London: Guinness World Records Limited. str. 137. ISBN 1-904994-10-5.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]