Muzičar

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Riječ muzičar (fr. musicien, engl. musician)[1] ima jako široko značenje obzirom na to da je muzika kao umjetnost veoma prostrano područje. Samim tim i muzičare svrstavamo u mnoge kategorije i potkategorije, ovisno od muzičke oblasti kojom se oni bave.

Muzičko obrazovanje se stiče u nižoj muzičkoj, srednjoj muzičkoj školi ili muzičkoj akademiji.

Kako se muzika dijeli na zabavnu, džez, klasičnu, narodnu, automatski se i muzičari dijele na zabavne, jazz, narodne, klasičare i dr. Ovisno od pristupa prema muzici, muzičar može biti amater ili profesionalac; ovisno od muzičkog obrazovanja, muzičar može biti školovan i neškolovan, tj. samouk muzičar.

Za muzičara koji svira neki instrument kažemo da je instrumentalista[2]. Podjela muzičara-instrumentalista vrši se prema:

1. kategoriji instrumenta koji svira (ako svira gudački instrumenti, automatski spada u gudače, ako svira puhački instrument, kažemo da je duvač, ako svira klavijaturni instrument, kažemo da je klavijaturist i td.) i
2. nazivu instrumenta koji svira (muzičar koji svira violinu, zove se violinista, muzičar koji svira violončelo, zove se čelista, muzičar koji svira klarinet, zove se klarinetista, ako svira bubnjeve, bubnjar i td.).

Ako muzičar svira sam, naziva se solista, dok muzičar koji svira u nekom orkestru, zove se orkestralni muzičar. Ovisno od orkestra[3] u kojem svira, muzičari se dijele na kamerne, revijske, vojne, filharmone i opreske.

Muzičar koji se bavi pjevanjem zove se pjevač, ako pjeva u horu, za njega kažemo da je horski pjevač, ako dirigira orkestrom, on je dirigent. Osoba koja piše aranžmane za muzičke sastave, naziva se aranžer, dok osoba koja stvara muziku, zove se kompozitor.

Osoba koja izučava muzičku baštinu neke zemlje ili naroda zove se muzikolog.

Muzički obrazovana osoba koja obučava, tj. predaje neki muzički predmet (solfeđo, teorija muzike, historija muzike, folklor, harmonija, muzički oblici, neki instrument itd.), zove se muzički pedagog. Osoba koja uređuje muziku za potrebe radija, televizije ili neke muzičke kuće, zove se muzički urednik.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Vlastimir Peričić, Višejezični rečnik muzičkih termina
  2. ^ "Primjer instrumentaliste". Arhivirano s originala, 7. 4. 2016. Pristupljeno 26. 7. 2012.
  3. ^ "Muzičari u raznim orkestrima". Arhivirano s originala, 12. 8. 2014. Pristupljeno 26. 7. 2012.


Nedovršeni članak Muzičar koji govori o muzici treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.