Cleanin' Out My Closet

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
""Cleanin' Out My Closet""
Singl Eminema
s albuma 'The Eminem Show'
Objavljen 17. 9. 2002.
Žanr hip-hop
Trajanje 4:57
Izdavač Shady Records
Aftermath Entertainment
Interscope Records
Pisac/-ci Eminem i Jeff Bass
Producent(i) Eminem i Jeff Bass
Certifikacija Platinasti (ARIA)
Platinasti (RIANZ)
Hronologija singlova Eminema

"Without Me" (2002) "Cleanin' Out My Closet" (2002) "Lose Yourself" (2002)

"Cleanin' Out My Closet" jeste pjesma američkog repera Eminema, objavljena 2002. Pjesma se nalazi na njegovom albumu The Eminem Show, koji je polučio svjetski uspjeh. Na albumu se nalazi kao 4. singl, nakon pjesme "Business". Za razliku od prethodnih pjesama na albumu, Eminem je u "Cleanin' Out My Closet", odstupio od zabavne persone Slim Shadyja, okrenuvši se vrlo ozbiljnoj tematici. Pjesma je bila među top 10 singlova s albuma te na 4. mjestu Billboardove top-liste, postavši jedan od Eminemovih najvećih hitova u karijeri.

Sadržaj[uredi | uredi izvor]

U pjesmi Eminem introspekcijom posmatra i izvještava slušaoca o svojim sjećanjima, mislima i osjećajima. Istražujući vlastiti život, razmišlja o problematičnom djetinjstvu, bračnim sukobima u porodici i svađama s majkom. Eminem naglašava vlastiti animozitet prema njoj, dajući joj u refrenu sarkastično izvinjenje: "I never meant to hurt you" ("Nisam te nikad mislio povrijediti").

Također spominje kako ljudi negoduju na njegove tekstove. Izražava ljutnju koju osjeća prema svojoj porodici te kako mu je sada bolje bez njih. Isto tako uvjerava publiku kako njegove riječi u vezi s majkom nisu korištene u cilju stjecanja pažnje javnosti: "Now I would never diss my own mama just to get recognition" ("Sada, nikad ne bih omalovažio moju majku samo da steknem priznanje").

Pjesma na filmu[uredi | uredi izvor]

8 Mile[uredi | uredi izvor]

"Cleanin' Out My Closet" namjeravala se koristiti u foršpanu za Eminemov polubiografski film 8 Mile. Sam Eminem smatrao je da bi pjesma mogla biti previše lična za upotrebu. To je obeshrabrilo producente filma koji su smatrali da je "Cleanin' Out My Closet" najbolja pjesma ikad. Pjesma je ipak korištena za foršpan namijenjen publici u Velikoj Britaniji.

Ostali filmovi[uredi | uredi izvor]

Top-liste[uredi | uredi izvor]

Lista (2008/2009) Najviša
pozicija
Australska top-lista 3.
Austrijska top-lista 5.
Belgijska top-lista (Flandrija) 6.
Belgijska top-lista (Valonija) 10.
Britanska top-lista 4.
Danska top-lista 3.
Finska top-lista 10.
Francuska top-lista 20.
Irska top-lista 3.
Holandska top-lista 4.
Novozelandska top-lista 5.
Norveška top-lista 4.
Švedska top-lista 3.
Švicarska top-lista 5.
Italijanska top-lista 8.
US Billboard Top 100 4.
US Billboard Hot R&B/Hip-Hop 2.
US Billboard Hot Rap Tracks 16.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]