Muzički žanr

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Muzički žanr je konvencionalna kategorija koja neke dijelove muzike identificira kao pripadajuće zajedničkoj tradiciji ili skupu konvencija.[1] Treba ga razlikovati od muzičkog oblika i muzičkog stila, mada se u praksi ovi izrazi ponekad upotrebljavaju naizmjenično.[2]

Muzika se može podijeliti u različite žanrove na mnogo različitih načina. Umjetnička priroda muzike znači da su te klasifikacije često subjektivne i kontroverzne, a neki se žanrovi mogu preklapati. Akademske definicije samog pojma žanr variraju. Douglass M. Green u svojoj knjizi Form in Tonal Music razlikuje žanr i formu . Navodi madrigal, motet, kanzonu, ricercar i ples kao primjere žanrova iz razdoblja renesanse . Da bi pojasnio značenje žanra, Green piše: "Beethovnovi op. 61 i Mendelssonov op. 64 u žanru su identični - oba su koncerta za violinu - ali različitog su oblika. Međutim, Mozartov Rondo za klavir, K. 511, i Agnus Dei iz njegove mise, K. 317, žanrovski su različiti, ali su slični po obliku." Neki, poput Petera van der Merwea, tretiraju pojam žanr i stil kao isti, rekavši da žanr treba definirati kao djela koja dijele određeni stil ili "osnovni muzički jezik".

Jennifer Lopez nastupa na festivalu pop muzike

Popularna muzika jeste bilo koji muzički stil dostupan široj javnosti i koji se širi u masovnim medijima .

Rock muzika[uredi | uredi izvor]

Rock muzika je širok žanr popularne muzike koja je nastala kao "rock and roll " u Sjedinjenim Državama ranih pedesetih, a razvila se u niz različitih stilova tokom 1960-ih i kasnije, posebno u Velikoj Britaniji i Sjedinjenim Državama .

Elektronska muzika[uredi | uredi izvor]

Elektronska muzika dodatno je porasla u pop kulturi 21. stoljeća zahvaljujući DJ-evima poput Avicii, Calvin Harris, Daft Punk, David Guetta, Deadmau5, Marshmello, Martin Garrix, Skrillex i mnogim drugima .

Funk[uredi | uredi izvor]

James Brown je 1964. je kreirao originalnu funk muziku.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Samson, Jim. "Genre". In Grove Music Online. Oxford Music Online. Accessed March 4, 2012.
  2. ^ Janice Wong (2011). "Visualising Music: The Problems with Genre Classification".
Greška kod citiranja: <ref> oznaka s imenom "guardian" definirana u <references> nije korištena u ranijem tekstu.