Detroit

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Detroit
Pogled na grad Detroit sa Kanadske strane rijeke Detroit
Pogled na grad Detroit sa Kanadske strane rijeke Detroit
Službeni grb {{{službeno_ime}}}
Grb
Lokacija {{{službeno_ime}}}
Država Flag of the United States.svg SAD
Američka savezna država Michigan
Općina Wayne
Površina
 • Grad 370,2 km2
Nadmorska visina 183,0 m
Stanovništvo (2007)
 • Grad 916.952
 • Metropolitansko područje 4.467.592
Pozivni broj 313
Veb-sajt www.detroitmi.gov

Detroit je grad u američkoj saveznoj državi Michigan. Smješten je na istoimenoj rijeci koja spaja jezera Erie i Saint Clair. Rijeka Detroit ujedno je i prirodna granica između Detroita i Windsora, odnosno Kanade.

Historija[uredi | uredi izvor]

Detroit je najstariji sjeverozapadni grad SAD-a. Godine 1701. Francuz Antoine de la Mothe Cadillac formirao je stanicu za kupoprodaju kože, uz koju je izgrađeno utvrđenje na rijeci Detroit. Svrha utvrđenja bila je da zaštiti riječne puteve od napada Engleza. Utvrđenje je nazvano Detroit, što bi u prijevodu značilo "moreuz".

1805. godine Detroit je proglašen glavnim gradom države Michigan (1847. glavni grad postaje Lansing), ali je iste godine u požaru koji ga je zahvatio izgorio do temelja. Grad je ponovo izgrađen u klasičnom francuskom stilu, a dizajnirao ga je A. Woodward.

Sredinom 19. vijeka, Detroit je postao važan željeznički i brodogradilišni centar. Krajem 19. vijeka, mnogi inovatori i inžinjeri po prvi put pokušavaju da prate razvoj auto industrije već nastale u Francuskoj i Njemačkoj. Otvoren je veliki broj manjih fabrika za proizvodnju automobila. Jedna od takvih je bila i fabrika koju je osnovao Henry Ford, 1903. godine. 1896. godine Henry Ford konstruirao je svoj prvi auto, da bi već 1913. godine izumio "linijsku proizvodnju", koja ga je i proslavila jer je imala revolucionarni značaj u razvoju autoindustruje i Detroita. Tako je i grad dobio svoj nadimak Motor City (Grad motora).

Bosanskohercegovačka dijaspora[uredi | uredi izvor]

Prema posljednjem popisu stanovnišva u Sjedinjenim Američkim Državama (U.S. Census Bureau, 2000), u široj regiji Detroita nastanjeno je 3.340 Bosanaca i Hercegovaca, koji su ovaj prostor naselili uglavnom kao izbjeglice tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu. Velika većina bosanskohercegovačkih građana je naseljena u manjim gradovima na periferiji gradske jezgre Detroita kao sto su Hamtramck, Warren, Sterling Heights, Clinton Township, Rochester i Troy. Najveći broj bosanskohercegovačke emigracije radi u fabričkim pogonima lokalne auto industrije ali se također značajan broj bavi kamionskim prijevozom robe i građevinarstvom. Već krajem devedesetih godina znatan broj bosanskohercegovačkih građana je pohađao lokalne univerzitete te danas mnogi od njih obavljaju upravne i visoko pozicionirane funkcije u različitim industrijama regije.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]