Adenom bradavice

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Adenom bradavice (Adenoma papillae mammae) je benigni epitelni tumor dojke porijeklom od epitela. Javlja se najčešće kod žena između 30. i 50. godine.

Makroskopski izgled[uredi | uredi izvor]

To je pojedinačni tumor smješten u završnom dijelu izvodnog kanala dojke , odmah ispod bradavice. Veličine je od do 3 cm. Ne dovodi do deformacije niti do uvlačenja bradavice. Može se napipati.

Na presjeku se vidi da je sivocrvene boje, homogene građe, jasno ograničen, mekan i da se nalazi u cistično promijenjenom lumenu izvodnog kanala dojke.

Mikroskopski izgled[uredi | uredi izvor]

Mikroskopski se vidi mnoštvo žljezdanih formacija različite veličine sa očuvanom bazalnom membranom na koju naliježu pravilnie kockaste epitelne ćelije. Ponekad ove ćelije grade solidna polja ili papilarne formacije. Stroma u tumoru je oskudna. Nije prisutan ćelijski pleomorfizam, kao ni patološke mitoze.

Tumor nije sklon malignoj alteraciji.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]


Erste hilfe.svg Molimo Vas, obratite pažnju na važno upozorenje u vezi s temama o zdravlju (medicini).