Idi na sadržaj

Administrativna podjela Venecuele

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Karta administrativne podjele Venecuele

Venecuela se prema administrativnoj podjeli sastoji 23 savezne države (španski: Estados), distrikta glavnog grada (španski: Distrito Capital) i saveznih teritorija (španski: Dependencias Federales) kojih je ukupno 12.

Sve ove administrativne jedinice Venecuele su grupisane u regije na osnovu geografskih kriterija a kojih je ukupno 9.

Administrativna podjela kroz historiju[uredi | uredi izvor]

Prije Saveznog rata (1859–1863), Venecuela je bila podijeljena na provincije, a ne na države. Pobjedničke snage su trebale da daju više autonomije pojedinim državama, ali to nije provedeno.

Između 1863. i ranih 1900-tih, došlo je do brojnih teritorijalnih promjena, uključujući spajanje i podjelu država. Nakon toga, sve do kraja 1990-ih, države su ostale nepromijenjene. Posljednjih godina su se pojavile tri nove države: Delta Amacuro, Amazonas i Vargas (tim redoslijedom).

Prije Saveznog rata vođenog između federalista i konzervativaca tokom perioda od 1859. do 1863. Venecuela je bila podijeljena na provincije, a ne na države. Nakon što su federalisti pobijedili veća ovlast trebala je biti dodijeljena pojedinim državama, ali to u praksi nije provedeno.

Nakon Saveznog rata došlo je brojnih teritorijalnih promjena, uključujući spajanje i podjele pojedinih saveznih država, ali od tadašnjih promjena sve do kraja 20. vijeka granice država su ostale nepromijenjene. Posljednjih godina formirane su tri nove savezne države: Delta Amacuro (1991), Amazonas (1994) i Vargas (1998).

Vrste administrativnih jedinica[uredi | uredi izvor]

Savezne države[uredi | uredi izvor]

Od 23 savezne države Venecuele najmanja je Nueva Esparta sa 1.150 km2, ostrvska država na sjeveru Venecuele dok je najveća Bolivar na jugoistoku sa površinom od 238.000 km2. Prema podacima iz 2011. godine najmnogoljudnija savezna država bila je Zulia sa 3.704.404 stanovnika dok je u Amazonasu na jugu Venecuele u istom periodu živjelo 146.480 stanovnika.

Savezne teritorije Venecuele[uredi | uredi izvor]

Savezne teritorije Venecuele, kojih je ukupno 12, obuhvataju većinu priobalnih ostrva Venecuele u Karipskom moru i Venecuelanskom zalivu, isključujući ostrva koja čine saveznu državu Nueva Esparta. Ova ostrva, ukupne površine od 342 km2, su slabo naseljena a prema preliminarnim rezultatima popisa 2011. godine samo 2.155 stanovnika su stalno naseljeni na ovim ostrvima dok su neki povremeno naseljeni, uglavnom zbog ribolova.

Distrikt glavnog grada[uredi | uredi izvor]

Distrikt glavnog grada zauzima površinu od 433 km2 i sastoji se samo od jedna administrativne jedinice (općine), Libertador, koja sadrži oko polovine Caracasa, glavnog grada Venecuele. U 2004. godini broj stanovnika uiznosio je 2.073.768. Distrikt graniči sa državama Vargas i Miranda.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]