Adriano Celentano

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Adriano Celentano
Rođenje (1938-01-06) 6. januar 1938.
NacionalnostItalija
ZanimanjePjevač, režiser, glumac
Godine aktivnosti1957–danas
Veb-sajtclancelentano.it

Adriano Celentano (Italijanski: [adriˈaːno tʃelenˈtaːno]; rođen 6. januara 1938.) je italijanski muzičar, pjevač, kompozitor, glumac i filmski stvaralac. Nazvan je " il Molleggiato " (fleksibilni) zbog njegovog plesa.[1] [2]

Celentano je objavio mnoge albume koji su postigli ogroman komercijalni i kritičarski uspjeh.

Često se pripisuje kao autoru muzike i tekstova svojih pjesama, iako su, prema rječima njegove supruge Klaudije Mori, ponekad napisane u saradnji sa drugima. Zbog plodne karijere i velikog uspjeha, kako u Italiji, tako i u svijetu, smatra se jednim od stubova italijanske muzike.

Celentano je također poznat po tome što je posebno uviđavan za promjene u muzičkom biznisu. On je zaslužan što je uveo rokenrol u Italiju, žanr koji je tada bio veoma privlačan mladim ljudima. Kao glumac, Celentano se pojavio u 39 filmova, uglavnom komedija.

Celentano sa Eko gitarom

Kao filmski režiser, Celentano je često odabirao Ornellu Muti, Eleonoru Giorgi i njegovu suprugu Claudiju Mori. On i Mori imaju troje djece, Rositu, Giacomo i Rosalinda Celentano. Rosalinda je najpoznatija svjetskoj publici po ulozi Satane u Kristovoj muci Mela Gibsona. Celentano je također bio domaćin nekoliko italijanskih televizijskih emisija.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Engelmann, Jennifer (21 October 2015). "MINA e CELENTANO: la tigre e il molleggiato di nuovo insieme nel 2016 » » aLLMusicItalia". allmusicitalia.it (jezik: italijanski). Pristupljeno 2016-02-23.
  2. ^ Di Pasqua, Emanuela (21 December 2009). "L'inglese inventato di Celentano spopola negli Usa e su Internet - Corriere della Sera". corriere.it. Pristupljeno 2016-02-23.