Mel Gibson

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Mel Gibson
Rođenje
Mel Columcille Gerard Gibson

(1956-01-03) 3. januar 1956 (68 godina)
ZanimanjeGlumac
Godine aktivnosti1976–
Poznat(a) poMax Rockatansky (Pobješnjeli Max)
Martin Riggs (Smrtonosno oružje)
William Wallace (Hrabro srce)
Supružnik/ciRobyn Moore Gibson (1980–2011)
Nagrade

Mel Columcille Gerard Gibson jeste američko-australijski glumac, režiser, filmski producent i scenarist.

Najpoznatiji je kao glavni glumac filmskih serijala Pobješnjeli Max, Smrtonosno oružje, Oskarom nagrađenog filma Hrabro srce, kojeg je bio i režiser, te blockbustera Pasija, koji je režirao 2004.

U februaru 1985. godine časopis People dodijelio mu je titulu Najseksipilnijeg živućeg muškarca, nagradu koja je tada prvi put dodijeljena.

Biografija[uredi | uredi izvor]

Gibson je rođen u Peekskillu kao šesto od ukupno 11-ero djece. Njegova majka, Ann Reilly, rođena je u SAD-u, u porodici irskih imigranata. Njegov otac, Hutton Gibson, bio je sin američkog biznismena i australijske operne pjevačice Eve Mylott. Gibsonov mlađi brat, Donal, također je glumac.

Nakon što je Gibsonov otac osvojio nagradu u TV-kvizu Jeopardy! (Izazov!) 1968, iz protesta prema Vijetnamskom ratu porodica se seli u Australiju. Otac je, naime, strahovao da bi mu najstariji sin mogao biti mobiliziran, a i zbog uvjerenja da su promjene u američkom društvu nemoralne.

Gibson i njegov otac bili su na meti kritike zbog svojih tradicionalnih katoličkih uvjerenja i političkih stajališta. Prebacivalo im se da su antisemiti i osobe koje negiraju Holokaust, što je Mel Gibson kategorički negirao u intervjuu za New York Times.

Veoma posvećen svojoj vjeri, Gibson je donirao novac za gradnju katoličke crkve u Malibuu, Kalifornija.

Gibson je 7. juna 1980. oženio Robyn Moore, s kojom ima djecu: kćerku Hannah (r. 1980), sinove Edwarda i Christiana (blizanci, r. 1982), Willieja (r. 1985), Louisa (r. 1988), Mila (r. 1990) i Tommyja (r. 1999). Glasine o tome da će Hannah postati časna sestra porodica je odmah demantirala nakon prvih napisa u medijima.

Gibson i filmovi[uredi | uredi izvor]

Glumačku karijeru Gibson je započeo nakon što je diplomirao na Nacionalnom institutu dramskih umjetnosti (NIDA) 1977. Prve uloge dobio je u TV-serijama The Sullivans, Cop Shop i Punishment.

Njegova prva filmska uloga bila je u Pobješnjelom Maxu, koji je kasnije postao kultni film i dobio još dva nastavka. Međunarodnu karijeru ostvario je filmom Galipolje režisera Petera Weira. Godine 1984. napravio je prvi američki film, glumeći Fletchera Christiana u remakeu Pobune na brodu Bounty. Suprotstavljenog člana posade, kapetana Bligha, glumio je Anthony Hopkins.

U filmskom serijalu Smrtonosno oružje glumio je ekscentričnog i divljeg policajca Martina Riggsa, nasuprot svog starijeg i konzervativnog partnera, koga je igrao Danny Glover. Na iznenađenje mnogih, ulogom u filmu Franca Zeffirellija, Hamlet, napravio je odmak u žanru, glumeći melanholičnog danskog princa.

Gibson je jednako uspješan i kao komičar, što je pokazao u Mavericku i Šta žene žele.

Nagrade[uredi | uredi izvor]

1995. Gibson je osvojio Oskara za film Hrabro srce, u konkurenciji najboljeg režisera i najboljeg filma. Film o životu sir Williama Wallacea, škotskog junaka koji se borio protiv Engleza krajem 13. i početkom 14. stoljeća.

Filmografija[uredi | uredi izvor]

Kao glumac:

Kao režiser:

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]