Idi na sadržaj

Oscar

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Oscar
Trenutne: 95. dodjela "Oscara"
DržavaSAD
U organizacijiAkademija filmskih umjetnosti i nauka
Prvi put dodijeljena16. maj 1929.
Službeni veb-sajtoscar.go.com

Oscar je popularno ime za Academy Award, godišnju filmsku nagradu koju dodjeljuje američka Akademija filmskih umjetnosti i nauka (engleski: Academy of Motion Picture Arts and Sciences, AMPAS). Za Oscara glasaju svi članovi akademije. 2003. godine biračko tijelo je iznosilo 5816 osoba, od toga 1311 glumaca, koji čine najveći dio biračkog tijela. Glasanje nije obavezno, pa većina ljudi glasa samo u svojim kategorijama. Tako je za osvajanje Oscara u pojedinim kategorijama dovoljno tek nekoliko stotina glasova.

Kako je nagrada dobila ime Oscar ima više verzija. Prema jednoj, ime je smislila bibliotekarka Akademije Margaret Herrick. Ona je vidjela kipić i rekla: It looks just like my uncle Oscar! (Izgleda baš kao moj ujak Oscar!). Na prvoj dodjeli, 16. maja 1929, nije bilo neizvjesnosti jer su se pobjednici znali tri mjeseca unaprijed. U prvim godinama u takmičenje su ulazili filmovi koji su se prikazivali u zadnjih 12 mjeseci od 1. jula do 30. juna. Od 1934. u takmičenje ulaze filmovi koji su prikazani u kinima u proteklih 12 mjeseci kalendarske godine. U godini 193233. u kategoriju su ulazili filmovi prikazani u kinima u posljednjih 17 mjeseci. Danas, da bi film mogao ući u konkurenciju mora se prikazivati od 1. januara do 31. decembra, najmanje sedam dana u nekoliko kina u Los Angelesu. Oscar se dodjeljuje za filmove iz protekle godine.

Prve dvije godine Oscar su dodjeljivali samo najutjecajniji članovi Akademije. 1929. i 1930. dodjeljuju ga svi članovi Akademije. Godine 1937. glasalo je približno 15.000 radnika u filmskoj industriji, ali su nominacije objavili članovi akademije. Od 1957. Akademija odlučuje o nominacijama i o nagradama. Od 1957. godine do danas način dodjele se nije puno promijenio: članovi akademije, svaki u svojoj kategoriji, odlučuju tajnim glasanjem o 5 nominiranih za Oscara, a zatim biraju između nominiranih i pobjednika. Sva glasanja su tajna. Obično se nominacije objavljuju oko mjesec dana prije objave dobitnika. Godine 2004. nominacije su se objavile krajem januara, a dodjela je bila krajem februara. U ranim dodjelama Oscara u pojedinim kategorijama je znalo biti i više od 5 nominiranih za nagradu. Sa godinama broj filmskih kategorija za nagradu Oscar se povećavao.

Danas je noć u kojoj se dodjeljuje Oscar jedan je od najvećih medijskih događaja godine. Prvih nekoliko godina dodjela Oscara nije privlačila puno pažnje. Prvi direktan televizijski prijenos dodjele Oscara bio je 1953, a prvi u boji 1966.

Pravila o dodjeli Oscara mijenjaju se gotovo svake godine. Promjene pravila u zadnjih nekoliko godina uključuju:

  • Od 2002. dodjeljuje se i Oscar za najbolji dugometražni animirani film
  • Od 2001. film se ne smije prikazati na internetu prije nego što se prikaže u kinima, inače ne može ući u takmičenje za Oscara
  • Od 2000. u nominaciju za najbolji film eventualnog Oscara mogu osvojiti najviše tri producenta za jedan film. Godine 1998. za film Zaljubljeni Šekspir nagradu je primilo 5 producenata.

Kategorije[uredi | uredi izvor]

Bivše kategorije[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]

Info
Info
Academy Awards na Internet Movie Database