Smrtonosno oružje 4

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Smrtonosno oružje 4
RežiserRichard Donner
Producent
Scenarist(i)
Uloge
Muzika
Žanrakcijska komedija
KinematografijaAndrzej Bartkowiak
Montaža
ProdukcijaSilver Pictures
DistributerWarner Bros.
Premijera10. juli 1998.
Trajanje127 minuta
ZemljaSAD
Jezik
Budžet100 miliona $ (službeno)
Zarada285.444.603 $
PrethodnikSmrtonosno oružje 3

Smrtonosno oružje 4 (engleski: Lethal Weapon 4) jest akcijski film Richarda Donnera iz 1998. U glavnim ulogama pojavljuju se Mel Gibson, Danny Glover, Joe Pesci, Rene Russo, Chris Rock i Jet Li. To je četvrti nastavak filmskog serijala Smrtonosno oružje.

Radnja[uredi | uredi izvor]

Lorna Cole čeka dijete s Riggsom; nisu se vjenčali, ali oboje razmišljaju o tome, iako imaju neke bojazni i strahove u vezi s time. Murtaughova kćer Rianne također je trudna, a potajno se udala za Leeja Buttersa, mladog policajca koji radi u istoj stanici kao i Murtaugh i Riggs.

Priča se vrti oko istrage koju vode Riggs, Murtaugh i Butters. Riječ je o krijumčarskom lancu kineskih imigranata, za što se saznaje nakon što su na jednom brodu pronađeni robovi iz Kine. Te noći Murtaugh skriva malog Kineza s cijelom njegovom porodicom u svojoj kući, tvrdeći kako "oslobađa robove".

Informacije o Ujaku Bennyju vode ih u Kinesku četvrt, gdje se upoznaju s lukavim stručnjakom za borilačke vještine, Wah Sing Kuom (Jet Li). Wah Sing Ku je organizirao oslobađanje četvorice šefova Trijada, zvanih Četiri oca, koje drži korumpirani general, u zamjenu za krivotvoreni novac. Osim toga, stručnjak za krivotvorenje novca ujak je glave kineske porodice koju je Murtaugh spasio.

Kad su se previše približili, Kinezi odlučuju uzvratiti udarac. Riggs i Murtaugh dolaze kući kako bi uhvatili Wah Sing Kua, te nakon kratkog okršaja (u kojem je obojici rastavio pištolje brzim refleksom), dvojac je svezan zajedno s Murtaughovom i kineskom porodicom. Prije odlaska Kinezi pale kuću, u kojoj su ostali svi, uključujući i dvije trudnice. Mali Ping, najmlađi član kineske porodice, uspijeva se izvući i osloboditi ostale kako bi se u posljednjem trenutku izvukli iz buktinje kroz prozor dnevnog boravka.

Riggs i Murtaugh kasnije pronalaze Ujaka Benyja kod zubara, te koristeći se plinom za smijanje, uspijevaju izvući potrebne informacije od njega. Murtaugh nehotično saznaje da je Butters otac djeteta koje nosi njegova kćerka, ali ostavlja to za kasnije. U komičnoj sceni Ujak Benny spominje Četiri oca, koje prvo zamjenjuju za "pretke".

Konačno, policajci otkrivaju Kinezima kako je novac koji je trebao biti korišten za oslobođenje zatvorenika krivotvoren, a ovi se osvećuju napavši policiju u stranoj trgovačkoj zoni, na dokovima. Među žrtvama je i jedan od članova Trijada i stariji Kuov brat. Konačni obračun odvija se na jednom lukobranu, gdje Riggs i Murtaugh, obojica nenaoružani, napadaju Kua, šokiranog bratovom smrću. Kinez nokautira Murtaugha i pada s Riggsom u vodu nakon što se urušio betonski lukobran. U očaju, Riggs pronalazi automatsku pušku i ubija Kua pod vodom, ali ostaje zarobljen pod odlomljenim dijelom lukobrana. Murtaugh se baca u vodu i spašava Riggsa.

Film završava Lorninim i Martinovim vjenčanjem, a i Rianne obavještava oca o svom tajnom braku. Dvije bebe su rođene, a Riggs se konačno skrasio.

Reakcije[uredi | uredi izvor]

Iako je zaradio 130 miliona dolara samo u SAD-u, nije se smatrao megauspješnim kao tri prethodna filma jer je sami budžet iznosio 140 miliona, bez dodatnih troškova oglašavanja. Profit je ipak ostvaren jer je film ukupno zaradio 285 miliona dolara u inozemnim kinima. Ipak, kao i tri prethodnika, film se plasirao u top 10 najuspješnijih filmova godine.

Zanimljivosti[uredi | uredi izvor]

  • Uloga Wah Sing Kua bila je prvo ponuđena Jackieju Chanu, ali ju je odbio jer ne voli glumiti negativce.
  • Film je označio američki debi za Jet Lija. Osim toga, to je prvi film u kojem glumi negativca.
  • Gibson ispočetkaa nije htio snimiti četvrti nastavak. Plaćeno mu je 25 miliona dolara.
  • Nakon pojavljivanja u ovom filmu Pesci je najavio da se povlači iz glumačkog života kako bi se posvetio pjevačkoj karijeri i uživao u životu dalje od kamere. Ipak, pojavio se u epizodnoj ulozi u filmu Dobri pastir 2006.
  • Film je imao najveći budžet u odnosu na prethodnike iz serijala, ali ipak nije bio finansijski uspješan kao drugi i treći nastavak.
  • Slike koje se prikazuju u odjavnoj špici jesu kolaž fotografija nastalih tokom snimanja svih četiriju filmova.
  • Shane Black, koji je napisao originalno Smrtonosno oružje, vratio se kao scenarist u ovom filmu.
  • Na soundtracku filma Van Halen je izveo pjesmu "Fire in the Hole" (s albuma Van Halen III).

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]