Smrtonosno oružje

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Smrtonosno oružje
RežiserRichard Donner
ProducentRichard Donner, Joel Silver
Scenarist(i)Shane Black
UlogeMel Gibson
Danny Glover
Gary Busey
Mitchell Ryan
Tom Atkins
MuzikaMichael Kamen
Eric Clapton
David Sanborn
KinematografijaStephen Goldblatt
MontažaStuart Baird
ProdukcijaSilver Pictures
DistributerWarner Bros.
Premijera6. mart 1987.
Trajanje110 minuta
117 minuta (režiserska verzija)
ZemljaSAD
JezikEngleski
Budžet15 miliona $
Zarada120.207.127 $
NasljednikSmrtonosno oružje 2

Smrtonosno oružje (engleski: Lethal Weapon) prvi je film iz istoimene serije akcijskih filmova s Melom Gibsonom i Dannyjem Gloverom u ulogama dvojice policajaca iz Los Angelesa. Film je 1987. režirao Richard Donner, koji će režirati i ostala tri nastavka.

Radnja[uredi | uredi izvor]

Priča počinje u noći 14. decembra 1987. samoubistvom Amande Hunsacker (Jackie Swanson), kćeri Michaela Hunsackera (Atkins), starog prijatelja i bivšeg kolege iz vojske, detektiva iz Los Angelesa, narednika Rogera Murtaugha (Glover). Policajac veteran s 20 godina iskustva, Roger Murtaugh dobija novog partnera na svoj 50. rođendan. Partner mu je 37-godišnji detektiv, narednik Martin Riggs (Gibson), čija je žena poginula u saobraćajnoj nesreći 3 godine prije (u nastavku se otkriva kako ju je ubio plaćeni ubica u namjeri da ubije Riggsa). Kao posljedica toga, Riggs je postao suicidalan, alkoholičar, te tako bezobziran i nasilan u primjeni policijskih metoda da ga smatraju "smrtonosnim oružjem". Narednik Murtaugh nije sretan što je dobio partnera "na rubu", koji je uz to i suicidalan, ali mu poslije ostaje zahvalan nakon što mu ovaj spašava život.

Istražujući smrt Amande Hunsacker, dvojac otkriva operaciju krijumčarenja heroina, koju organiziraju veterani Vijetnamskog rata, tačnije, specijalne jedinice poznate kao "Shadow Company". Operaciju nadziru nemilosrdni general Peter McAllister (Ryan) – bivši zapovjednik "Shadow Companyja" – i njegova desna ruka, g. Joshua (Busey). Murtaugh i Riggs – obojica vijetnamski veterani – otkrivaju kako je Michael Hunsacker prao novac kroz svoju banku, a McAllister je naručio Amandino ubistvo kako bi zadržao Michaela da ne prizna sve što zna o krugu krijumčara heroina; nakon što se dvojac suočio sa Hunsackerom, g. Joshua odjednom se pojavljuje u helikopteru i ubija ga.

Kako Riggs i Murtaugh otkrivaju sve više o jedinici "Shadow", njeni sve nasilniji pripadnici otimaju Murtaughovu kćer Rianne kako bi ga prisilili da im kaže sve što mu je rekao Hunsacker. Riggs, iako ga je McAllister zarobio i mučio strujom, uspijeva se izvući i oslobađa Murtaugha i Rianne. Dvojica policajaca napadaju jedinicu "Shadow" i ubijaju većinu članova; McAllister je ubijen u autu bombi (zajedno sa svojom pošiljkom heroina), a Riggs i Murtaugh ubijaju Joshuu nakon što ga Riggs prebije ispred Murtaughove kuće.

Murtaugh i Riggs postaju veliki prijatelji, a Riggs dolazi za Božić u kuću Murtaughovih; Riggs dovodi svog psa Sama kako bi se sprijateljio s porodičnom mačkom Murtaughovih, Burbankom, te daje Murtaughu simboličan dar: metak kojim se Riggs mislio ubiti.

Zanimljivosti[uredi | uredi izvor]

 • Film je sniman od augusta do novembra 1986.
 • Kaskader iz filma, Dar Robinson, ubijen je nakon što je film snimljen. Richard Donner posvetio mu je film, što se može vidjeti u odjavnoj špici: "Ovaj film posvećen je sjećanju na Dara Robinsona, jednog od najvećih kaskadera u filmskoj industriji".
 • Robinson je obučavao Jackie Swanson, koja je sama skočila u uvodnoj sekvenci filma (samoubistvo Amande Hunsacker).
 • Suprugu Rogera Murtaugha, Trish, glumila je Darlene Love, koja je bila popularna pjevačica 1960-ih.
 • Danny Glover pojavio se u kameo ulozi kao maskirani pljačkaš banke u filmu s Melom Gibsonom iz 1994, Maverick. Kad Maverick skida pljačkaševu mahramu (otkrivajući da je to Glover), počinju se gledati nekoliko trenutaka, pokušavajući se sjetiti zašto izgledaju poznato jedan drugom. Tokom ove scene Glover još jednom ponavlja svoju slavnu rečenicu iz Smrtonosnog oružja: "Postajem prestar za ovo sranje!"
 • Prema izdanju časopisa Vanity Fair iz juna 2007, uloga Martina Riggsa prvo je ponuđena Bruceu Willisu.
 • Slična scena sa samoubistvom nalazi se i u filmu Prljavi Harry, koja završava neobično jer Harry Callahan udara samoubicu onesvijestivši ga i odnosi ga dolje.
 • Snimljen je i alternativni završetak, ali nije upotrijebljen. Murtaugh najavljuje Riggsu kako će se povući u penziju. Ovaj završetak dostupan je u dokumentarcu "Pure Lethal", na B-strani DVD-a Smrtonosno oružje 4.
 • Načelnika policije glumi Steve Kahan, rođak Richarda Donnera.
 • Donner je bio veliki Gibsonov ljubitelj te ga je htio angažirati za svoj film Žena-jastreb (za ulogu koju je odigrao Rutger Hauer).
 • Kahan se pojavljuje u malim ulogama i u filmovima u kojima su nastupali Gibson i Glover. U Mavericku Kahan glumi djelitelja na pokerskom turniru, a u Predatoru 2 policajca koji pomaže Gloverovom liku na početku filma.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]