Bruce Willis

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Bruce Willis
Bruce Willis
Rodno ime Walter Bruce Willis
Rođenje 19. mart 1955.
Idar-Oberstein, Njemačka
Godine rada 1980–danas
Suprug/a Demi Moore 1987–2000.
Emma Heming (2009–danas)
Važnije uloge John McClane (serijal Umri muški)
Emmy nagrade
Najbolji glumac u dramskoj seriji
1987. (Slučajni partneri)
Najbolji gostujući glumac u humorističkoj seriji
2000. Prijatelji
Zlatni globusi
Najbolji TV glumac - komedija ili mjuzikl
1987. (Slučajni partneri)


Walter Bruce Willis američki je glumac, komičar, producent i muzičar.

Willis je odrastao u Penns Groveu (New Jersey), gdje je završio srednju školu prije nego se zaputio u New York kako bi postao glumac. Tamo je radio kao konobar dok je pokušavao dobiti ulogu u predstavi, a do prve filmske uloge došao je kada ga je uočio agent za kasting, koji je trebao barmena za manju ulogu u filmu, a sviđala mu se Willisova osobnost. Prvu glavnu ulogu imao je u TV-seriji Slučajni partneri, koja se prikazivala od 1985. do 1989.

Najpoznatije Willisove uloge nedvojbeno su one u tetralogiji Umri muški, a u ostale značajne uloge mogu se ubrojiti one u Paklenom šundu, Petom elementu, Armageddonu i Šestom čulu.

Willis je bio u braku s glumicom Demi Moore od 1987. do 2000, a imaju tri kćeri. Ponovo se oženio 2009. američkom manekenkom i glumicom Emmom Heming.

Filmografija značajnijih filmova[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]