Burt Reynolds

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Burton Leon Reynolds Jr.
Burt Reynolds 1991.jpg
Rođenje (1936-02-11) 11. februar 1936.
Lansing, Michigan, SAD
Smrt 6. septembar 2018(2018-09-06) (82 god.)
Jupiter, Florida, SAD

Burt Reynolds (11. februar 1936 – 6. septembar 2018) bio je američki filmski i TV-glumac.

Iako je od djetinjstva sanjao o profesionalnoj sportskoj karijeri, pozvreda koljena i automobilska nesreća natjerale su ga da se okrene nečem drugom na koledžu, kojeg uskoro napušta i odlazi u New York City u potragu za pozorišnim angažmanima. Kako su mu bile dostupne samo male televizijske uloge, 2 godine uzdržavao se radeći kao perač posuđa, izbacivač i kaskader.

Sreća mu se osmjehnula nakon predstave "Mister Roberts". Stizale su povremene uloge u serijama "Riverboat", "Gunsmoke", "Hawk" i "Dan August". Film "Deliverance" predstavio ga je kao ozbiljnog glumca, a iste godine je postao seks-simbol jer je bio prvi muškarac koji se nag slikao za Cosmopolitan. Uslijedili su hitovi: Hustle, Smokey i Bandit i Starting Over.

Od 1963. do 1965. bio je oženjen glumicom Judy Carne, a od 1988. do 1993. s Loni Anderson. Još je bio u vezama sa Sally Field i Dinah Shore.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]