Sylvester Stallone

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Sylvester Stallone
Example alt text
Filmski glumac, scenarista i režiser
Rođenje

6. juli 1946.

New York City, SAD

Sylvester Stallone (New York City, 6. juli 1946.), američki filmski glumac, scenarista i režiser sicilijanskog porijekla.[1] Godine 1976., navodno u tri dana, Stallone je završio scenarij o usponu anonimnog boksera, sa Oscarom nagrađeni film "Rocky", kojim stiče veliku popularnost. Iskazujući veliku poslovnost, u daljnjim se projektima uglavnom javlja u trostrukoj ulozi glumca, scenariste i režisera, gradeći tako mit vlastite ličnosti. Zaokret prema brutalnom čovjeku od akcije do vrhunca je doveden u filmovima "Rambo", snimljenim od 1982. do 1988. godine, u kojima Sylvestar Stallone tumači lik vijetnamskog veterana - borca za ideale konzervativne Amerike.

Sylvester Stallone - 1977.jpg

Djetinjstvo i obrazovanje [1][uredi | uredi izvor]

Paraliza lica mu je otežavala sposobnost govora. Njegov interes je bio prvenstveno u sportu. Bavio se ragbijem, mačevanjem i jahanjem. Pokušava raditi u pozorištu kao glumac, no ovdje je bio zapažen njegov sportski talenat. Stiče stipendiju za američki koledž u Švicarskoj. 1967. se vraća u SAD gdje upisuje na glumu na miamskom univerzitetu.

Filmska karijera [1][uredi | uredi izvor]

Stallone pokušava opet u pozorištu. Radi razne poslove da se prehrani. Na filmu je debitirao 1971. u filmu "Banane" gdje imao sporednu ulogu. U Miamiju mu mentori savjetuju da se okani glumačke karijere.

Početkom 1970-tih Stallone piše scenario o jednom neuspjelom anonimnom bokseru (eng. Boxer and Nobody). Nakon dugih razgovora Irwin Winkler kupuje scenario i pristaje na snimanje filma pod imenom "Rocky" s tim da je Stallone insistirao glumiti glavnu ulogu. Ovaj film je osvojio tri Oskara. 1979. izlazi "Rocky II" a 1982. "Rocky III". Kod objavljivanja petog dijela Rockya je dotadašnja ukupna zarada na ulaznicama za bioskop iznosila oko 1 milijardu dolara.

Još 1982. je radio na scenariju o tragičnom životu vojnika "John J. Rambo". Među poznatim su njegovi filmovi "Cliffhanger", "Demolition Man".

U 2010. igra zajedno s Lundgrenom, Rourkeom, Willisom i Schwarzeneggerom u filmu "The Expendables" .

Privatni život [1][uredi | uredi izvor]

Stallone je 1974-1985 bio oženjen s Sashaom Czack, s kojom ima sinove Sage i Sergeoh. U drugom braku Stallone s Brigitte Nielsen (1985-1987), s kojom nije imao djece. Njegov sin Sage Stallone je 13. jula 2012 pronađen u svom stanu mrtav.


Filmovi[uredi | uredi izvor]


Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ a b c d Biografija na straniciwhoiswho.de pristupljeno 6.7.2014 (de)

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]

Info
Sylvester Stallone na Internet Movie Database
Commons logo
Na Wikimedia Commonsu se nalazi još materijala vezanih za: