Ingrid Bergman

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Ingrid Bergman

Ingrid Bergman (Stockholm, 29. august 1915 - London, 29. august 1982), švedska je filmska i pozorišna glumica

Došavši u Hollywood kao moguća nasljednica Grete Garbo, prvi veliki uspjeh postigla je kao romantična junakinja koja je nesretno zaljubljena u Humphreya Bogarta u filmu Casablanca 1942. Za ulogu bogate žene koju izluđuje njen zločinački suprug u filmu Plinsko svjetlo nagrađena je prvim Oscarom. Nakon toga, reprezentativna je junakinja Hitchcockovog svijeta tjeskobe.

Nova faza njene karijere počinje 1950. udajom za Roberta Rossellinija, kada se seli u Italiju. Višegodišnja saradnja s tim režiserom omogućuje joj igranje znatno drugačijih uloga, moglo bi se reći svakodnevnijih nego do tada. Sredinom 1950-ih vraća se u Hollywood i odmah dobija drugog Oscara za ulogu u filmu Anastasia. Snimivši film Jesenja sonata 1978, prvi i jedini put sarađuje sa slavnim zemljakom i prezimenjakom, Ingmarom Bergmanom.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]