Spike Lee

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Spike Lee

Shelton Jackson "Spike" Lee (rođen 20. marta 1957.) je američki filmski režiser, producent, pisac i glumac. Također predaje na Univerzitetu New York i Univerzitetu Columbia. Njegova produkcijska kompanija 40 Acres & A Mule Filmworks, je producirala preko 35 filmova od 1983. godine

Lee-ovi filmovi se bave rasnom tematikom, ulogom medija u savremenom životu, urbanih zločina i siromaštva, i ostalim političkim temama. Lee je osvojio nagradu Emmy i bio je nominiran za Oskara 1992. godine za film Malcolm X

Rani život[uredi | uredi izvor]

Lee je rođen kao Shelton Jackson Lee 1957. u Atlanti, Georgia. Njegova majka je bila učiteljica a otac jazz muzičar. Dok je bio dijete, familija mu se je preselila u Brooklyn, New York. Majka mu je dala nadimak "Spike".

Filmovi[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]